sinkki-lisaravinne

Paras sinkki – hyödyt ja vaikutus

Sinkki on keholle välttämätön hivenaine, jonka puute altistaa erilaisille sairauksille. Ylipäätään sinkki on hyödyllistä ihan jokaiselle ihmiselle mutta erityisen käytetty myös urheilijoiden lisäravinteena. Euroopan ruokaturvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt sinkin markkinoinnissa käytettäväksi lukuisia tutkittuja terveysvaikutuksia, joista kerromme tarkemmin tässä artikkelissa. Heti seuraavana saat suosituksen siitä, mikä on paras sinkki ravintolisä.

Paras sinkki lisäravinne päivittäiseen käyttöön: Star Nutrition Zinc

Star-Nutrition-Zinc

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ja mielestämme jopa paras valinta päivittäiseksi lisäravinteeksi on Star Nutritionin sinkkivalmiste. Yksi päivittäisen tarpeen jo ylittävä 25mg tabletti päivässä maksaa vain alle 8 senttiä, joten kyseessä on hyvin edullinen lisäravinne, josta on niin arkisia kuin urheilullisia hyötyjä. Tarkkaan ottaen Star Nutritionin sinkki ravintolisä sisältää korkealaatuista kelatoitua sinkkiä (sinkkiaspartaatti ja sinkkipidolaatti). Myös monella muulla valmistajalla on laadukkaita sinkki lisäravinteita ja osa niistä saattaa sisältää muitakin ravintolisiä kuten vaikkapa magnesiumia tai erilaisia vitamiineja.

Paras sinkki flunssan yllättäessä: Puhdistamo Tripla Sinkki+C

Puhdistamo Tripla sinkki

Sinkkipikolinaatti, sinkkibisglysinaatti ja sinkkimonometioniini muodostavat kolme korkealaatuista sinkin muotoa Puhdistamon Tripla Sinkissä, mikä tekee siitä erityisen monipuolisen sinkkivalmisteen. Tästä syystä Puhdistamon Tripla sinkki sopii erinomaisesti flunssan oireisiin.

Flunssan kohdatessa sinkkiasetaatista on tutkitusti hyötyä, jos käytön aloittaa pian ensimmäisten oireiden havaitsemisen jälkeen. Kyseinen tehokuuri ylittää moninkertaisesti päivittäisen tarpeen, mutta se on pointtina. Tutkimusten mukaan sinkkikuuri saattaa vähentää flunssan kestoa jopa noin kolmanneksella. Kuurin pituus olisi syytä olla ainakin muutama päivä, mutta maksimissaan noin viikko.

Sinkin hyödyt – mihin sinkki auttaa?

Sinkki on keholle välttämätöntä ja sitä onneksi saa normaalistakin ravinnosta. Hyviä sinkin lähteitä ovat esimerkiksi liha, kala, maito, palkokasvit, täysjyväviljat sekä pähkinät. Varmistaakseen riittävän sinkin saannin saattaa kuitenkin olla tarpeen ottaa sinkkiä lisäravinteena. Mihin sinkki auttaa, saattaa moni miettiä. Sinkillä on lukuisia hyviä terveysvaikutuksia, joista suurimpina voisi mainita ainakin seuraavat:

Flunssan ehkäisy ja lyhentäminen

Pitää yllä kehon immuunijärjestelmän toimintaa – parantaa siis vastustuskykyä. Sinkin hyvin runsaalla tehokuurilla on myös tutkitusti flunssan kestoa lyhentävä vaikutus, kun ensimmäiset flunssan oireet ilmenevät. Tällöin tulisi käyttää imeskeltävää sinkkiasetaattitablettia jopa noin 80mg päiväannoksella. Tämä on jo sinkin yliannostus, joten kyseistä määrää ei tule käyttää kuin flunssan aikana.

Kosmeettiset vaikutukset

Sinkin riittävä saanti vaikuttaa niin näön, hiusten, kynsien kuin ihonkin terveenä pysymiseen. Elimistö reagoi mm. seuraavilla tavoilla, mikäli kehossa sinkin määrä on liian pieni:

  • Iho saattaa kuivua ja hilseillä.
  • Haavat paranevat hitaammin.
  • Hiukset ohenevat ja heikentyvät sekä altistuvat hilseilylle.
  • Haju- ja makuaisti heikkenee, sekä hengitys saattaa muuttua pahanhajuiseksi.

Erityisesti ihossa sinkin puute saattaa näkyä ikävällä tavalla. Esimerkiksi akne voi pahentua sinkin puutteen johdosta ja ylipäätään akne lisää elimistössä sinkin kulutusta. Sinkki myös puhdistaa aknen tulehduttamaa ihoa ja auttaa hoitamaan aknen synnyttämiä vaurioita. Sinkki on havaittu myös virvoitusjuomavalmistaja Novellen toimesta hyvänä markkinointikikkana – paras sinkki iholle on kuitenkin lisäravinnetabletti, jossa sinkin määrä on moninkertainen virvoitusjuomapulloon verrattuna.

Muut sinkin lukuisat hyödyt

Edellä mainittujen terveysvaikutusten lisäksi sinkki edistää mm. normaalia proteiinisynteesiä, testosteronituotantoa sekä hedelmällisyyttä. Sinkki auttaa ja edistää siis testosteronimäärän optimaalisena pysymistä, mikä on varsinkin keski-iän saavuttaneilla miehillä tärkeää. Sinkillä on tutkimuksissa havaittu vaikutuksia verenpaineeseen – sinkin puute altistaa suuremmalle riskille kärsiä kohonneesta verenpaineesta. Myös luuston kunnossa pysymisellä ja sinkin riittävällä saannilla on havaittu yhteys. Jopa ruokahalun heikentymistä ja masennusta on havaittu sinkin puutteesta kärsivillä.

Teoriakieltä puhuen sinkki on tärkeä hapettumisen estäjä. Sinkki vaikuttaa monen sadan entsyymin toimintaan elimistössä. Sinkki osallistuu solujen jakautumisprosessiin ja suojaa soluja hapettumisstressiltä. Suuret vaikutukset sinkillä on myöskin aivojen vireyteen sekä kognitiiviseen toimintaan.

Esimerkiksi Alzheimerin ja Parkinsonin tautia sairastavilla on noteerattu poikkeuksellinen alhaiset sinkkitasot. Sinkin puute on havaittu vaikuttavan myöskin erilaisten maksasairauksien muodostumiseen. Sinkki auttaa myös verenpaineen pysymistä optimaalisena sekä suojaa diabeetikkoja esimerkiksi sepelvaltimotaudilta ja korkealta verenpaineelta. Sinkinpuutos kasvattaa myös raskauden aikana lasta kantavan äidin kuolinriskiä, synnytys saattaa viivästyä sekä vaikeutua ja myös sikiön osalta terveysriskit kasvavat. Varsinkin raskaus on tilanne, jossa kohtaa kannattaa keskustella lääkärin kanssa, olisiko sinkki ravintolisänä omalla kohdalla hyödyllinen. Jättisuuria annoksia saattaa olla jopa haitallista käyttää raskausaikana, sillä tutkimustietoa niiden vaikutuksista sikiön kehitykseen tai äidinmaidon koostumukseen ei vielä juurikaan ole.

sinkki-lisaravinne

Sinkin sivuvaikutukset

Sinkkiä ei tule nauttia pitkiä aikoja reippaasti suositukset ylittäviä määriä. Yliannostuksen oireita lyhyellä aikavälillä ovat lähinnä vatsan toimintaan liittyvät häiriöt kuten vatsakivut, pahoinvointi, vatsakrampit ja näiden lisäksi myös päänsärky. Pitkittynyt yliannostus estää mm. kuparin ja raudan imeytymistä kehoon, joka aiheuttaa jo muitakin terveyshaittoja. Allergisoivia vaikutuksia sinkillä ei ole tutkimusten mukaan havaittu.

Aiemmin suosittelemamme 25mg sinkkitabletti ei yllä mainittuja yliannostuksen kriteerejä täytä, vaan on hyvinkin lähellä normaalia päivittäistä saantisuositusta ja oikein sopivan sinkin päiväannos lisäravinteena. Tällaisilla määrillä sinkillä ei varsinaisia sivuvaikutuksia tai haittoja ole. On hyvä huomioida, että etenkin paljon urheilevilla sekä vegaanista ruokavaliota noudattavilla sinkin tarve on normaalia suurempi ja varsinkin heille sinkkitabletti ravintolisänä on erittäin perusteltua.

Yleinen kysymys mitä moni miettii, on myös kuinka nopeasti sinkki vaikuttaa. Sinkki imeytyy kehoon välittömästi. Toinen monesti mietityttävä asia on milloin sinkki kannattaa ottaa. Siinä pätee samat periaatteet kuin monen muunkin lisäravinteen tai lääkkeen kohdalla; järkevintä on ottaa sinkkitabletti ruokailun yhteydessä esimerkiksi aamulla, koska sillä saattaa joitakin piristäviä vaikutuksia tiettyihin ihmisiin. Tyhjään mahaan otettuna sinkkitabletti saattaa aiheuttaa huonoa oloa ihmisestä riippuen.

Lapsien kohdalla sinkin nauttiminen lisäravinteena saattaa olla turhaa, koska sinkin tarve on niin paljon pienempi ja lapset saavat sinkkiä myös ravinnosta. Asiaa ei kuitenkaan ole kauheasti tutkittu, mutta järkevintä lienee pitää sinkki aikuisten lisäravinteena, jos lapsi vain syö normaalisti. Sinkin puutos vaikuttaa kuitenkin kasvua heikentävästi, joten jos lapsen ravinto on kovin yksipuolista, lienee paikallaan jutella asiasta lääkärin kanssa.

Sinkin puutteen oireet

Jos sinulla on puute sinkistä (zinc), voit kokea useita oireita. Sinkki on välttämätön hivenaine, joka osallistuu moniin kehon toimintoihin, kuten immuunijärjestelmän tukemiseen, solujen kasvuun ja korjaukseen sekä aineenvaihduntaan. Seuraavat ovat joitain mahdollisia sinkin puutteen oireita:

  1. Heikentynyt immuunijärjestelmä: Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnan ylläpitämisessä. Sinkin puute voi johtaa lisääntyneeseen alttiuteen infektioille, usein sairastumiseen ja pitkittyneeseen toipumiseen.

  2. Ihon ongelmat: Sinkki vaikuttaa ihon terveyteen ja paranemiseen. Sinkin puute voi aiheuttaa ihon kuivumista, haavaumia, hitaampaa haavojen paranemista ja ihottumaa.

  3. Hiustenlähtö: Sinkki on tärkeä hiusten kasvulle ja terveydelle. Sen puute voi aiheuttaa hiusten ohenemista, haurautta ja lisääntynyttä hiustenlähtöä.

  4. Maku- ja hajuaistin muutokset: Sinkki vaikuttaa aistien toimintaan, erityisesti maku- ja hajuaistiin. Sinkin puute voi aiheuttaa makuaistin heikentymistä, ruokahalun vähenemistä ja hajuaistin muutoksia.

  5. Ruuansulatusongelmat: Sinkki osallistuu ruuansulatusentsyymien tuotantoon ja voi auttaa ruuansulatuskanavan terveydessä. Sinkin puute voi aiheuttaa ruuansulatusongelmia, kuten ripulia, vatsakipua ja pahoinvointia.

  6. Väsymys ja heikentynyt fyysinen suorituskyky: Sinkki on tärkeä energian aineenvaihdunnassa. Sen puute voi johtaa väsymykseen, heikentyneeseen fyysiseen suorituskykyyn ja yleiseen heikkouteen.

On tärkeää huomata, että nämä oireet voivat johtua monista muistakin syistä, ja sinkin puute on vain yksi mahdollinen tekijä. Jos epäilet sinkin puutetta tai koet näitä oireita, suosittelen keskustelemaan lääkärin kanssa, jotta saat asianmukaisen diagnoosin ja hoitosuunnitelman. Mikäli haluat itse testata mikä kehosi sinkkitaso on niin voit teoteuttaa sen sinkkitestillä, jonka voit ostaa tästä!

Sinkin vaikutukset ovat moninaiset

Yhteenvetona on helppo todeta, että sinkin mahdolliset puutostilat vaikuttavat todella moneen asiaan, sillä ihan kaikkia pienimpiä vaikutuksia tai hataralla tutkimuspohjalla olevia vaikutuksia emme edes tässä artikkelissa maininneet. Sinkki kannattaa ottaa lisäravinnevalikoimaan varsin pienellä kynnyksellä, sillä haittavaikutuksia ei käytännössä ole havaittu ja positiivisia vaikutuksia taas on hyvin runsaasti.

Sinkkiä olisikin järkevä olla niin lisäravinteena päivittäisessä käytössä saantisuositusten rajoissa kuin myös flunssan kohdatessa tehokuurina. Molempiin tarkoituksiin löytyy omat sinkkitablettinsa, jotka mainitsimme jo ylempänä. Näiden avulla pääset taas kiinni askeleen terveempään elämään!

Halutessasi voit lukea tämän linkin takaa artikkelimme muista lisäravinteista, joista tutkitusti on hyötyä mm. lihasten kasvattamiseen.

Fitnesstukku

 

Julkaisu sisältää mainoksia Fitnesstukun mainoslinkkien kautta.