Henkilövaaka pystyy mittamaan nykypäivänä hyvin paljon enemmän kehostamme kuin vain painon. Vaaka mittaa mm. rasvaprosentin ja painoindeksin. Tämän lisäksi laadukkaat laitteet voivat mitata myös nestepainoa, lihaspainoa, luuston painoa sekä paljon muuta. Nämä tiedot kertovat laajasti terveydestämme sekä siitä mitä voimme tehdä hyvinvointimme eteen. Oman kehonkoostumuksen tarkkailu ei siis ole ainoastaan kehonrakentajille tai huippu-urheilijoille vaan siitä voi olla todella paljon hyötyä aivan jokaiselle omasta hyvinvoinnista kiinnostuneelle henkilölle.
Henkilövaa’an tulokset on mahdollista saada muistiin omalle älypuhelimelle, josta tuloksia on helppo vertailla ja tutkia omaa kehitystä. Olemme vertailleet useita henkilövaakoja ja niiden ominaisuuksia ja seuraavaksi kerromme mitkä olivat mielestämme parhaat vaihtoehdot kehonkoostumuksen mittaamiseen. Vertailun lisäksi tulemme kertomaan miten optimoit mittaustulokset, jotta saat mahdollisimman vertailukelpoisia tuloksia jokaisella mittauskerralla.
Henkilövaakavertailu
Paras henkilövaaka: Beurer Diagnostic Scale BF850

Beurer BF850 henkilövaaka mittaa painon lisäksi rasvaprosenttia, nestepainoa, lihaspainoa, luuston painoa, BMIn ja siitä löytyy BMR-laskuri. Laite on hyvin tarkka ja se pystyy kertomaan käyttäjän kehonkoostumuksesta hyvin paljon tietoa. Tyylikäs muotoilu ja LCD-näyttö motivoivat säännölliseen käyttöön. Innovatiivinen synkronointi älypuhelimen kanssa mahdollistaa kehon tarkkailun sekä kotona että reissun päällä. Samalla kaikki kehosi tiedot tallentuvat muistiin ja voit seurata kehonkoostumuksesi kehittymistä poikkeuksellisen tarkasti. Samalla pystyt näkemään mitkä harjoitukset tehoavat juuri sinuun parhaiten.
Beurer BF850 on yksi markkinoiden tarkimpia kehonkoostumusmittaukseen käytettäviä henkilövaakoja. Siitä löytyy muistia jopa kahdeksalle eri käyttäjälle. Pikakäynnistys ja automaattinen sammutus tekevät vaa’an käytöstä nopeaa ja helppoa. Laitteen monipuoliset ja harkitut ominaisuudet mittaa kehosi koostumuksen ja laskee aineenvaihduntasi. Tämä vaaka mahdollistaa poikkeuksellisen tarkan kehonkoostumuksen mittaamisen helposti kotona arkirutiinien ohella.
Paras digitaalinen vaaka: Beurer Diagnostic Scale BF720

BF 720 Diagnostic Scale Beurerilta on innovatiivinen lasivaaka kätevillä toiminnoilla, jotka mittaavat painon lisäksi kehon rasvan, nesteen, lihasmassan ja luumassan määrän. Henkilövaaka tarjoaa siis laajan kehonkoostumusmittauksen, joka kerta kun astut vaa’alle. Laite on mahdollista yhdistää helposti älypuhelimeen netin kautta. Siten sinulla on mahdollisuus seurata mittaustuloksia sekä kotona että reissussa ollessasi. HealthManager-sovelluksen avulla tiedonsiirto tapahtuu automaattisesti Bluetoothin kautta. Näin seuraat kehosi koostumuksen kehittymistä hyvin systemaattisesti.
BF720:ssa on valittavana 5 eri aktiviteettitasoa. Kapasiteetti 180 kg. Laitteessa on muistipaikat kahdeksalle käyttäjälle ja 20 viimeisimmän mittaustuloksen tallennus muistiin. Vaa’assa on pikakäynnistys ja se sammuu automaattisesti. Laite on hyvin helppokäyttöinen ja tyylikäs oman painon ja kehonkoostumuksen mittaamiseen. BF720 avulla seuraat kehoasi tarkemmin kuin koskaan ennen.
Paras mekaaninen vaaka: Beurer MS 50

Mekaaninen Beurer MS 50 -henkilövaaka tuo ripauksen retrotyyliä kylpyhuoneeseen. Laitteen suuri analoginen näyttö on helposti luettava. Mekaaninen vaaka toimii ilman paristoja ja on käytännössä pommin varma vaaka tilanteessa kuin tilanteessa. Henkilövaa’assa on liukumaton pinta, joten voit käyttää sitä turvallisesti myös kosteissa tiloissa ja suihkun jälkeen.
Tarkka henkilövaaka: Omron BF508 kehonkoostumusmittari

Omron BF508 antaa erittäin tarkat ja luotettavat mittausarvot neljän pisteen mittaustekniikalla käsistä ja jaloista. Mittaustuloksina saadaan kehon rasvaprosentti, paino ja painoindeksi. Sisäelinrasva vaikuttaa hyvin oleellisesti mm. verenpaineeseen, diabetekseen ja veren rasva-aineiden runsauteen. Toistuvat dieetit ja painon uudelleen kohoaminen aiheuttavat sisäelimissä olevan rasvamäärän lisääntymistä. Liikunnan ja ruokavalionvaikutukset ovat helposti mitattavissa vertaamalla aiempia tuloksia uusien kanssa.
BF508:lla voit seurata kehosi koostumusta ja kohentaa fyysistä kuntoasi mahdollisimman hyödyllisellä tavalla. Laitteesta löytyy muistipaikka neljälle eri käyttäjälle. Omron BF508 on normaaleja henkilövaakoja tarkempi kehonkoostumusmittauksessa sen neljän pisteen mittaustekniikan avulla. Laitteen avulla tiedät tarkkaan kehosi koostumuksen ja näet kehityksen aiempiin tuloksiin. Ota Omron BF508 avulla kaikki irti kehosi tietämyksestä.
Hyvä ja edullinen henkilövaaka: Huawei Smart Scale 3

Huawei Smart Scale 3 älyvaaka auttaa määrittämään kehonkoostumuksen jopa 11 eri mittarin avulla. Se mittaa painoa, painoindeksiä (BMI), rasvaprosenttia, rasvatonta massaa, lihasmassaa, vartalon vesipitoisuutta, proteiineja, luumassaa, sisäelinten rasvan tason, perusaineenvaihduntaa ja sydämen sykettä. Monipuolisempi tietämys mahdollistaa oman terveydentilan tarkemman seurannan ja helpomman puuttumisen mahdollisiin epäkohtiin.
Huawei TruFit -kehonkoostumusmallin ansiosta jokainen mittaus on tieteellisesti ohjattu. Sen data ja tekoälyteknologia tuottavat tarkkaa tietoa terveellisemmästä elämäntavasta ja hyvinvoivasta kehosta. uawei Health –sovelluksen avulla saat yksityiskohtaisen kehonkoostumusanalyysin. Sovellus myös tarjoaa tieteelliseen analyysiin perustuvaa ohjausta, joka auttaa saavuttamaan parempia tuloksia. Pystyt myös seuraamaan tuloksia ja kehitystä vaivattomasti sovelluksen avulla. Huawei Smart Scale 3 on hyvin edullinen ja monipuolinen vaihtoehto oman kehonkoostumuksen seurantaan. Se pystyy jopa ohjaamaan sinua kohti parempia ja terveellisempiä tapoja. Ota arjesta kaikki irti älyvaa’an avulla!
Kehonkoostumuksen mittaaminen henkilövaa’alla
Kehonkoostumusta on hyvin helppoa seurata omalla vaa’alla. Henkilövaaka pystyy kertomaan jo hyvin monipuolisesti erilaisia tietoja kehosta nopealla mittauksella. Kehonkoostumusta mitatessa kannattaa kuitenkin muistaa, että tulokset ovat enemmän suunta antavia kuin täysin tarkkoja. Kuntosaleilla ja muissa hyvinvointialan toimipisteissä on mahdollista mitata oma kehonkoostumus maksua vastaan. Näissä paikoissa laitteet ovat hyvin tarkkoja ja pystyvät mittaamaan kehon tarkemmin kuin henkilövaaka. Tämä johtuu neljän pisteen mittaustekniikasta. Tarkat laitteet mittaavat kehoa sekä jalkapohjista että käsistä, jotta tulos on tarkempi.
Laadukas henkilövaaka pystyy mittaamaan jo melko tarkat tulokset. Optimoimalla mittausolosuhteet tuloksista on mahdollista saada entistäkin tarkemmat. Henkilövaakojen tarkkuus riittää useimmissa tapauksissa hyvin oman kehon kehityksen mittaamiseen. Seuraavaksi kerromme miten optimoit mittausolosuhteet.
Miten saat tarkimmat tulokset kehonkoostumusmittauksesta?
Kehonkoostumusta mitatessa kannattaa optimoida ja toistaa tietyt rutiinit, jotta mittaustulokset ovat mahdollisimman samankaltaiset toistensa kanssa. Tällöin tulosten vertaamien ja kehityksen mittaaminen onnistuu parhaiten. Mittaukseen kannattaa mennä aina vähissä vaatteissa ja paljain jaloin. Runsasta juomista ja ruokailua kannattaa pyrkiä välttämään noin 2 tuntia ennen mittausta, sillä ateriat ja nesteet vaikuttavat hyvin suuresti kehon painoon.
Fyysinen rasitus sekä kylmät ja kuumat olosuhteet ennen mittausta voivat vaikuttaa tulokseen. On siis suositeltavaa välttää hengästyttävää liikuntaa sekä lämpötilojen vaihtelua juuri ennen mittausta. Nämä vaikuttavat veren- ja nesteiden kiertoon. Ennen mittausta kannattaa käydä vessassa, jotta virtsarakko on tyhjä. Ole seisaallasi vähintään 5 minuuttia ennen mittausta, jotta nesteiden jakautuminen on normaali.
Tässä tuli monta sääntöä, jotka vaikuttavat mittaustuloksiin. Kerromme kuitenkin hyvin yksinkertaisen tavan, joka kertoo kerrasta toiseen hyvin samankaltaisen tuloksen. Kehonkoostumusmittaus kannattaa toteuttaa aina heti aamusta heräämisen ja vessassa käynnin jälkeen. Ennen mittausta ei kannata syödä ja juoda mitään. Tällöin sinulla on kaikki tarvittavat rutiinit valmiina ja voit helposti verrata kehittymistäsi. sanotaan, että yksinkertainen on kaunista.
Mikä on sopiva rasvaprosentti?
Rasvaprosentti ilmoittaa rasvan määrän prosentteina koko kehon painosta. Se on parempi mittari ylipainon arviointiin kuin painoindeksi, sillä jälkimmäinen olettaa lihasten olevan keskimääräisessä kunnossa. Esimerkiksi kehonrakentajilla painoindeksi voi näyttää ylipainoa, vaikka rasvaprosentti on alhainen. Jos lihaskunto on heikko, painoindeksi voi näyttää normaalipainoa, vaikka rasvaprosentti onkin yli normaalin. Normaalin rasvaprosentin ihannearvona miehillä pidetään noin 15 prosenttia, hyvän suosituksen vaihdellessa välillä 13–18 %, ja naisilla 25-33 prosenttia. On myös hyvä huomata, että mitä vanhempi ihminen on, sitä korkeampi hänen rasvaprosenttinsa on.