running-autumn

Juoksuvaatteet syksyllä sekä talvella

Juokseminen ja lenkkeily maistuu keväällä ja kesällä, mutta kelien pimentyessä ei houkuta lähteä lenkille. Onhan siellä varmaan märkää ja kylmääkin. Onko tuttu tunne syksyllä sekä talvella? Varmasti meille jokaiselle tämän artikkelin lukevalle ainakin jossain määrissä tunne on tuttu, mutta ajankohtaan sopivilla juoksuvaatteilla kokemuksen saa oikeinkin miellyttäväksi. Tämän tekstin luettuasi tiedät millaiset ovat hyvät lenkkivaatteet syksyyn ja talveen.

Tekstin alkajaisiksi kehua juoksemisen ja lenkkeilyn hienoutta syksyllä ja talvella. Ilma on raikas sekä kirpsakka, taivas saattaa olla kirkkaan sininen ja ilta on tunnelmallisen pimeä. Toisenlaisella ajatusmallilla on kylmä, eteensä ei näe ja alustakin on niin liukas ettei juoksuaskelia uskalla ottaa. Näihin kaikkiin löytyy onneksi ratkaisu oikeista juoksuvaatteista, jotka ovat tarkoitettu syksyn ja talven olosuhteisiin.

Halpa henkivakuutus – heijastinliivi tai heijastavat vaatteet

Ensimmäinen osa tekstistä on syytä omistaa tärkeälle asialle, heijastimille. Juostessa roikkuvat ja heiluvat heijastimet eivät aja asiaansa parhaalla mahdollisella tavalla, joten paras mahdollinen yhdistelmä on heijastavat vaatteet sekä kunnollinen heijastinliivi. Jokainen autoilija varmasti tunnistaa tilanteen, kun ei ole nähnyt jalankulkijaa pimeällä kelillä etenkin syksyisin. Heijastimet suojaavat sinua niin, että sinä et ole tämä jalankulkija, jota pimeällä ei nähdä. Heijastin on edullinen ja toimiva henkivakuutus sinulle. Heijastinliivi on tärkeä “juoksuvaate” syksyyn ja talveen.

Heijastinliivi: Salzmann Reflect Vest / Partioaitta

Salzmann-Reflective-Vest

Päällysvaatteet suojana vedeltä ja tuulelta

Kun päällimmäiseksi on saatu heijastinliivi, on syytä huolehtia tuulen- ja mahdollisesti vedenpitävästä takista sekä housuista. Näistä vaatteista emme anna tuotesuosituksia johtuen siitä, että kyseiset vaatevalinnat ovat hyvin yksilöllisiä esimerkiksi muotoilun sekä ulkonäön osalta. Kerromme kuitenkin, mitä sinun tulisi valinnoissa huomioida.

Yleisin valinta juoksuhousuiksi ovat jonkinlaiset trikoot, johon miehet saattavat yhdistää shortsit päälle. Juostessa jalat liikkuvat ja sen myötä pysyvät lämpimänä kohtuullisesti koko ajan, mutta etenkin talveksi juoksutrikoot saisivat olla täysimittaiset, pehmeät sisältä ja hieman normaalia paksumpaa materiaalia. Jos kyseessä on kevyempi lenkkeily, niin housuvalinta voi toki olla myöskin esimerkiksi jonkin sortin kuorihousut. Pääsääntöisesti myös syksyllä ja talvella jalat voivat olla vähemmällä vaatekerroksella juostessa kuin yläkroppa.

Juoksutakin paksuudessa ei kannata liioitella. Vaikka syksyllä ja talvella on kylmä, niin juostessa keho lämpiää huomattavasti. Tärkeintä olisi löytää hengittävä ja hyvin istuva takki, joka suojaa tuulelta ja mahdollisesti myös hieman vedeltä. Hiihtoon suunnatuista takeista – ja itse asiassa myös housuista – voi löytää juoksuunkin oikein hyvin soveltuvat päällysvaatteet. Päällysvaatteiden osalta itse asiassa myös pipo tai panta sekä käsineet saattavat löytyä syys- ja talvisäähän parhaiten hiihtovaatteiden osastolta, vaikka tarkoitus olisikin juosta.

Mitä huomioida aluskerraston osalta?

Aluspaidaksi sopii parhaiten hengittävä ja ohut pitkähihainen paita. Päällä oleva juoksutakki istuu oikein hyvin eikä iho pääse hikoilemaan takkia vasten, vaan kosteutta siirtävä pitkähihainen juoksupaita siirtää kosteutta pois iholta ja on samalla riittävän lämmin jopa talvella juoksemiseen. Jos sattuu olemaan helposti palelevaa sorttia, niin merinovillainen aluspaita ei ole ollenkaan poissuljettu vaihtoehto edes juostessa. Herkästi palelevan lenkkeilijän kannattaa kokeilla shortsimallisia kerrastohousuja, jos takapuoli ja reidet palelevat helposti.

Sukkia tulee harvemmin mietittyä, mutta suosittelemme ehdottomasti aina juostessa ja etenkin kylmissä syksyisissä sekä talvisissa keleillä kiinnittämään niihin huomiota. Tekninen, mutta hieman paksumpaa materiaalia oleva sukka toimii upeasti kylmällä lenkkeillessä. Seuraavassa yksi hyvä vaihtoehto tähän tarkoitukseen.

Juoksusukat talveen: Asics PFM Winter Socks

asics-sukat

Nyrkkisääntöjä juoksuvaatteiden osalta syksyllä ja talvella

Toimiva nyrkkisääntö syksyllä ja talvella juoksuaatteiden kohdalla on ajatella niin, että kun ensimmäiset minuutit ulkona paleltaa, niin sykkeen nousemisen myötä kehon lämpötila tasaantuu sopivaksi. Kaikki vaatekappaleet siis saisivat olla funktionaalista materiaalia eli lämmittäviä sisältä päin samalla kosteutta poistaen – etenkin alimmat vaatekappaleet, mukaan lukien alushousut sekä urheilurintaliivit.

Samat juoksukengät eivät toimi lumisessa talvessa kuin kuivassa kesässä. Kun lumi on maassa, niin suosittelemme käyttämään nastoilla varustettuja juoksukenkiä. Liukkaalla loukkaantumisen riski on suuri ja jos juoksee varoen, aiheuttaa se tekniikkamuutoksia sekä tehottomampaa etenemistä. Kirjoitamme myöhemmin vielä tarkemman artikkelin nastajuoksukenkiin liittyen.

Juoksuvaatteiden “must have” -muistilista syksyyn ja talveen:

  • Heijastinliivi / heijastavat vaatteet
  • Hengittävä juoksupipo ja -hanskat
  • Tuulta- ja vettäpitävä juoksutakki
  • Täyspitkät ja lämpimät trikoot
  • Paksut ja tekniset juoksusukat
  • Tekninen (pitkähihainen) aluspaita

Julkaisu sisältää mainoksia Partioaittan ja Hintaoppaan mainoslinkkien kautta.