Mies suunnistaa kompassin avulla

Suunto kompassi – Vertailussa parhaat Suunto kompassit

Kompassi on edelleen hyvin yleinen ja tärkeä työkalu retkeilyssä ja ammattikäytössä. Kompassi varmistaa oikean suunnan löytymisen vaativissakin olosuhteissa. Erityisesti suunnistajan on tärkeää löytää haluttu reitti mahdollisimman nopeasti, jolloin kompassilla on erilaisia vaatimuksia verrattuna vaikkapa retkeilijän tarpeisiin. Retkeilijä haluaa usein ottaa kiintopisteen kaukaa, jotta suuntiminen on tarkemaa eikä suuntaa tarvitsee jatkuvasti tarkistaa. Kompasseja on suunniteltu kaikkiin tarpeisiin ja tässä artikkelissa kerromme, mikä kompassi soveltuu parhaiten juuri sinun käyttötarkoitukseen.

Kompassin toiminta ja sen käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää erilaisissa ammattitehtävissä ja retkeilyssä, jotta suunta ja sijainti pysyvät tiedossa. Tämän lisäksi retkeily on turvallista kun kompassin käyttö on varmaotteista. Seuraavaksi vertailemme parhaita kompasseja, joista on helppo valita omaan käyttötarkoitukseen sopiva malli. Voit myös katsoa kaikki Suunto kompassi vaihtoehdot suoraan tästä!

Paras Suunto kompassi vertailu

Paras kompassi ammattikäyttöön

5/5

Paras suunnistus kompassi

5/5

Paras kompassi retkeilyyn

4.8/5

Paras vedenpitävä kompassi

4.8/5

Lue malleista lisää alta!

Paras kompassi retkeilyyn:

Suunto MC 2 NH Mirror kompassi
4.8/5

Suunto MC-2 NH Mirror on kompassialan ammattilaisten tarkkaan suunnittelema peilikompassi, joka soveltuu monipuolisesti retkeilyyn ja ammattikäyttöön. Kompassin erinomainen tarkkuus perustuu herkkään jalokivilaakerointiin, erannonkorjausasteikkoon sekä nopeasti reagoivaan neulaan. Kaltevuusmittari ja suuripeili tekevät suunnistamisesta helppoa ja tarkkaa, sillä etenkin suuren peilin avulla saat samaan aikaan tähdättyä kohteeseen kompassin tähtäimillä ja pidettyä kompassiruusun ja neulan näkyvissä. Ota uusi askel ammattimaiseen ja tarkkaan suunnistukseen Suunto MC-2NH mirror kompassin avulla!

Paras suunnistus kompassi:

Suunto Aim 30 NH suunnistus kompassi
5/5

Suunnistaessa perinteisen kompassin nopeus ja vakaus eivät riitä nopeisiin ja muuttuviin tilanteisiin. Tästä syystä Suunto on suunnitellut erittäin tarkan ja poikkeuksellisen nopean kompassin, joka pystyy heti kertomaan halutun suunnan. Jo neularasian ulkoasu on suunniteltu nopean suunnistamisen visuaaliseen psykologiaan. Mikäli tarvitset parasta kompassia iltarasteille tai koviin kilpailuihin niin Suunto Aim-30 NH on sinulle paras kompassi. Lue lisää ja tilaa omasi!

Paras kompassi ammattikäyttöön:

Suunto M3 Global kompassi
5/5

Suunto M-3 Global kompassi on Suunnon lippulaivamalli, joka soveltuu retkeilyyn ja ammattikäyttöön missä päin maailmaa tahansa. Global-erikoisneula rakenteen ansiosta voit siis käyttää kompassia kaikkialla maailmassa. Kompassista löytyy mm. kaltevuusmittari sekä itsevalaiseva astekehä. Erantoasteikko ja suurennuslasi tekevät suunnistamisesta helpompaa ja mahdollistavat tarkan suunnan valitsemisen. Laadukas maailmanmatkaajalle sopiva kompassi tarjoaa erittäin tarkan suunnan paikassa kuin piakassa. Lue lisää ja osta omasi!

Suunto KB 20 360G kompassi
4.8/5

Suunto KB-20/ 360 G on kelluva käsisuuntimakompassi, jossa on uusi ergonominen muotoilu. Tämä kompassi sopii erinomaisesti ulkokäyttöön ja veneilyyn. Ammattilaisille suunniteltu kompassi tarjoaa tarkan ja helpon tavan löytää paras reitti retkellä. Hyvin kevyt ja vedenpitävä rakenne on varmakäyttöinen ja pitkäikäinen valinta kompassiksi. Kompassin tarkkuus on jopa yhtä astetta tarkempi ja sen astejako on yhden asteen. Kompassin rungosta löytyy optinen tarkennus ja säätö sekä erannon säätö. Katso lisää ja tilaa omaksi!

Hyvä kompassi:

Suunto M9 kompassi
3.8/5

Suunto M-9 on erittäin kevyt rannekompassi, joka on hyvä ja edullinen perusmalli monipuoliseen käyttöön. Tarrarannekkeella varustettu kompassi painaa vaivaiset 16 grammaa, joten sen kanssa on helppo liikkua missä tahansa niin juosten kuin kävellen. Kompassi on valmistettu Suomessa ja siitä löytyy jalokivilaakerointi, joka takaa tarkan ja nopean suuntimisen. Hammastettu kapseli ja kompassin sivuikkuna helpottavat suuntiman ottamista kaikissa tilanteissa. Ota suunnistukseen seuraava askel Suunto M-9 kompassin avulla. Katso lisää ja tilaa!

Miten kompassi toimii?

Magneettisessa kompassissa on magneettisesti toimiva neula, joka muuttaa suuntaa hyvin herkästi. Maan magneettikenttä pitää siis neulaa oikeassa suunnassa ja kertoo jatkuvasti missä pohjoinen ja etelä on. Kompassin vapaasti akselinsa ympäri pyörivän magneetin S-napa hylkii maapallon magneettista pohjoisnapaa ja osoittaa täten kohti etelänapaa.

Maapallolla on siis magneettikenttä, jonka myötäisesti kompassi asettuu.
Kompassin antama lukema on kompassisuunta. Kompassisuuntaan lisättäessä eksymä eli kulma, joka johtuu muista lähellä olevista magneettikentistä, niin saadaan magneettinen suunta. Tosisuuntaa saadaan puolestaan magneettisuuntaan lisäämällä siihen eranto eli kulma, joka johtuu siitä, ettei maan magneettikentän pohjoissuunta ole täysin yhdensuuntainen maantieteellisen pohjoissuunnan kanssa.

Kompassi toimii siis ottamalla kartan ja kompassin avulla haluttu suunta ja se kertoo käyttäjälle jatkuvasti missä suunnassa pohjoinen sijaitsee suhteessa haluttuun suuntaan. Näin reitti pysyy jatkuvasti halutunlaisena ja oikea kohde löydetään. Erityisesti retkeilijöille kompassin käyttö ja se toimintaa täytyy olla tuttua, jotta liikkuminen tuntemattomissa paikoissa on turvallista.

Miten käyttää kompassia?

Nainen suunnistaa kompassin avulla retkellä

Retkeilykartoissa pohjoinen on lähes aina ylhäällä päin, mutta se kannattaa kuitenkin tarkistaa kartasta. Kompassilla suunnan ottaminen alkaa siitä, että kompassi asetetaan kartalle niin, että kompassin pitkä sivu on asetettu alkupisteestä tavoitepisteeseen. Samalla kompassin pohjalevyn suuntanuoli osoittaa kulkusuuntaan.

Seuraavaksi kompassin neularasiaa käännetään, niin että sen pohjassa olevat viivat ovat yhdensuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa. Samalla kompassin pohjoishaarukan tulee osoittaa kartan yläreunaa kohti. Kompassi voidaan tämän jälkeen nostaa kartalta ja kompassin kanssa käännytään niin, että pohjoisneula osoittaa haarukkaan. Kompassin suuntapuoli kertoo tällöin suunnan johon halutaan kulkea.

Suunnistaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota ympäröivään maastoon sekä miltä se näyttää suhteessa karttaan. Suunta kannattaa aika ajoin tarkistaa, jotta varmistutaan oikeasta suunnasta.

Mikä on paras kompassi?

Paras kompassi vertailumme mukaan Suunto MC-2 NH Mirror, joka on monipuolinen, hyvin tarkka ja miellyttävä käyttää. Suunto MC-2 NH on paras kompassi ammatti- ja retkeilykäyttöön. Kompassin käyttötarkoitus riippuu kuitenkin siitä, mihin tarkoitukseen kompassi käytetään. Esimerkiksi suunnistukseen paras kompassi on ehdottomasti Suunto Aim-30 NH. Katso kaikki Suunto kompassit täältä!

Kompassin ilmansuunnat

Kompassin pääilmasuunnat ovat pohjoinen, itä, etelä ja länsi. Astekompassissa pohjoinen ilmoitetaan 0 asteena, itä 90 asteena, etelä 180 asteena ja länsi 270 asteena. Väli ilmansuunnat puolestaan ovat järjestyksessä koillinen, kaakko, lounas ja luode.