Golf-kärry

Vertailussa paras aloittelijan, naisten ja lasten golfsetti

Golf on kovaa vauhtia kasvava laji. Etenkin harrastepelaajien määrä on kasvanut viime vuosina huimasti ja uusia pelaajia on tasaisesti niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Tässä artikkelissa etsimme parhaan aloittelijan golfsetin miehille ja naisille sekä tutkimme myös, mikä on paras lasten golfsetti. Näiden varusteiden kanssa pääset hyvään vauhtiin hienon harrastuksen parissa!

Seuraavaksi kerromme perustelujen kera, mikä on meidän mielestämme paras aloittelijan golfsetti miehille, naisille sekä eri-ikäisille lapsille. Golfsetti sisältää normaalisti golfbagin eli laukun sekä kaikki pelaamiseen tarvittavat mailat. Tekstin loppupuolelta löydät vielä lisätietoa golfmailoista ja mitä sinun mahdollisesti aloittelevana tai jo hieman kokeneempana pelaajana kannattaa ottaa huomioon varusteiden hankintaa suunnitellessa.


Aloittelijan golfsetit vertailussa

Paras naisten golfsetti: Wilson ProStaff SGI Ladies

Wilson-Prostaff-Ladies

Kuten hyviin tapoihin kuuluu, naiset ensin. Kyseessä on etenkin aloittelijoille sopiva golfsetti, sillä mailoja on painotettu mahdollisimman alas, jotta lyönnit olisivat helpommin puhtaita ja hienossa kaaressa lentäviä. Näillä mailoilla osuma keskelle ei ole kalliimpien mailojen tapaan vaatimus, sillä lavassa on painoa myös kärjen ja kannan takana pelkän lavan keskipisteen sijaan, jotta huonokin osuma saattaisi pallon paremmin matkaan. Tämä golfsetti on aloittelevalle naispelaajalle oikein hyvä valinta hinta-laatusuhteen vuoksi. On hyvä kuitenkin ottaa huomioon, että bagissa ei ole jalkoja, mutta golfkärryn kanssa kiertäessä se ei haittaa ollenkaan. Golfkärryjä löytyy käytännössä jokaiselta pelikentältä ja niiden lainaaminen on sisällytetty pelioikeuden hintaan.

Paras miesten golfsetti: Wilson X31

Wilson-X31-golf

Wilson X31 on hyvä golfsetti aloittelijalle. Myös yllä mainitun naisten golfsetin tapaan tässä golfsetissä on mailojen lavat painotettu mahdollisimman alas ja tasaisesti koko lavan mitalta. Aloittelevalle pelaajalle on erityisen tärkeää peli-ilon vuoksi, että maila antaa anteeksi huonommankin osuman kohdalla, sillä niitä väistämättä aluksi tulee ja paljon. Lavan anteeksiantavuus tarkoittaa myös sitä, että epäpuhtaallakin osumalla palloon on mahdollista lyödä pitkälle. Hinta-laatusuhteeltaan tämä on aloittelijan paras valinta golfsetiksi, jos ja kun tarve on miesten täyssetille.

Paras lasten golfsetti (8-11 -vuotiaat): Wilson ProStaff Junior

Wilson-Prostaff-Junior-8-11

Lasten golfmailoja saa myös pienemmille kuin alle 8-vuotiaille, mutta käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että noin 7-8 vuoden ikäisenä lapsilla alkaa riittämään kärsivällisyys golfin pelaamiseen. Tämä 8-11 -vuotiaille suunniteltu lasten golfsetti on 125-145cm pitkälle nuorelle täydellinen valinta. Mailat ovat kehitelty pituuden sekä painon osalta sopivaksi juuri tämän ikäisille nuorille. Myös nämä mailat ovat yllä mainittujen miesten ja naisten golfsettien tapaan tehty helpoiksi pelattavaksi aloittelijoille lavan painopisteeseen vaikuttamalla. Vaikka mailoja on hieman vähemmän kuin täydessä aikuisen golfsetissä, niin kuitenkin kaikki tämän ikäiselle tarpeelliset golfmailat ovat mukana, kun karsinta on tehty käytännössä jättämällä muutama rautamaila pois.

Paras lasten golfsetti (11-14 -vuotiaat): Wilson ProStaff Junior

Wilson-Prostaff-Junior-11-14

Hieman isommille lapsille ja nuorille suunnattu golfsetti on idealtaan vastaavanlainen kuin äsken mainittu Wilson ProStaff Junior -golfsetti. 11-14 -vuotiaille ja noin 145-165cm pitkille lapsille suunnattu aloittelijan golfsetti sisältää yhden rautamailan enemmän kuin yllä mainittu nuoremmille pelaajille suunnattu ratkaisu. Nämä molemmat lasten golfsetit ovat kevyempiä kannettavia tai vedettäviä kuin aikuisten vastaavat, sillä pienemmän mailamäärän lisäksi myös bagin materiaali on hieman ohuempaa.

Miksi aloittelijan kannattaa valita valmis golfsetti?

Kuten aiemmin kerroimme, suurin osa golfseteistä sisältää golfbagin sekä pelaamiseen tarvittavat mailat. Kun ostat valmiin golfsetin, saat kerralla kaiken, mitä pelaamiseen mailojen osalta tarvitset ja muistakin välineistä käytännössä vain pallot ovat pakollinen välineostos. Monet golfsetit (kuten myös meidän yllä suosittelemamme Wilsonin golfsetit) sisältävät ainakin isommille mailoille kuten draiverille ja puumailoille myös suojapussit mailojen päälle. Monessa golfbägissä saattaa olla myös lisävarusteita kuten paikka sateenvarjolle.

Keskimäärin golfsetin ostaminen on huomattavasti halvempaa kuin yksittäisten uusien mailojen sekä bägin ostaminen. Käytettyjen mailojen ostaminen on toki hinta-laatusuhteeltaan potentiaalinen vaihtoehto, mutta on hyvä muistaa, että käytetty on aina käytetty. Kun ostat valmiin golfsetin, sinun ei tarvitse vielä tietää mailoista niin paljoa ja teet turvallisen ratkaisun, koska saat varmasti aloittelijan mailat, jotka sinulle parhaiten sopii. Sinulle sopivilla mailoilla pelaamisessa pysyy ilo, kun useampi lyönti lähtee paremmin ja oikeanlaisella lentoradalla tekniikkavirheistä huolimatta.

Wilson on yleisin aloittelijan golfsetin valmistaja ja kuten varmasti huomasittekin, myös kaikki tässä tekstissä mainitut olivat Wilsonin golfsettejä. Myös jo hieman kokeneemman pelaajan ratkaisu voi aivan hyvin olla täyssetti, silloin pääset kaikista helpoimmalla sekä monesti myös halvemmalla. Meidän suosittelemat aikuisten golfsetit olivat molemmat täyssettejä. Täyssetti sisältää yleensä seuraavat mailat (joskin joitakin erojakin saattaa golfsetistä riippuen olla):

  • Putteri
  • Rautamailat 7-9 + P & SW
  • Hybridimaila
  • Puumaila
  • Draiveri

Putteri on monelle varmasti minigolfradalta tuttu maila ja se onkin tarkoitettu väylän viimeistelemiseen eli puttaamiseen, jossa tavoitteena on saada pallo reikään. Rautamailoilla taas lyödään lyhyitä ja keskipitkiä korkeita lyöntejä. Rautamailojen erona on lavan vaihteleva kulma, joka vaikuttaa pallon lentorataan; pitching- ja SW-mailat ovat tarkoitettu aivan lyhyisiin lähestymislyönteihin pitkältä nurmikolta tai hiekkaesteestä ja numerolliset raudat taas pidempiin lyönteihin keskellä väylää. Rautamailoissa suurempi numero tarkoittaa suurempaa lavan kulmaa, jolloin lyönnit ovat korkeampia ja lyhyitä, eli käytännöllisiä silloin, kun lyönnin pitää olla tarkka. Hybridi- ja puumailat ovat tarkoitettu sekä avauksiin että väylälyönteihin, kun lyönnille tarvitaan pituutta ja pallo saa lentää enemmän laakana korkean kaaren sijaan. Draiveri taas on golfsetin jykevin maila, jolla on tarkoitus lyödä pitkät avauslyönnit.

Käytetyt golfmailat tai käytetty golfsetti?

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tai halua investoida muutamaa sataa euroa täyden tai puolikkaan golfsetin hankkimiseen, niin aloittelijalle hyvä idea on koota käytetty vajaa setti. Välttämättömät mailat järkevään pelaamiseen ovat putteri, 1-2 rautamailaa sekä pidempiin lyönteihin tarkoitettu maila, kuten vaikkapa hybridimaila. Myös golfbägi on hankittava, sillä kukaan tuskin haluaa kantaa mailoja käsissään ja tiputella jatkuvasti kentälle.

Järkevä ratkaisu ensimmäisiä golfmailoja hankittaessa on kysellä läpi lajia pelaavat tuttavat, sillä monesti heillä saattaa varaston perukoilla olla mailoja, joita he eivät käytä. Lajin aloittamiseksi tarvitset kuitenkin vain muutaman mailan ja bägin, joten saatat selvitä sillä tavalla halvemmalla kuin ostamalla valmiin golfsetin. Jos kuitenkin joudut ostamaan vieraalta henkilöltä mailoja tai golfsetin, niin todennäköisesti säästetty summa on jo melko pieni, sillä esimerkiksi suosittelemamme Wilsonin aikuisten golfsetit ovat hinnaltaan alle 350€. Tällöin saat myös varmasti aloittelijalle sopivat käyttämättömät mailat, joiden käyttöikä todennäköisesti on pidempi kuin käytetyillä mailoilla.

Mainittakoon vielä lopuksi, että periaatteessa myös nainen voi pelata miesten golfmailoilla ja omista mittasuhteista riippuen myös mahdollisesti toisinpäin. Naisten mailat ovat keskimäärin hieman lyhempiä ja eri tavalla painotettuja, koska miehet ovat tavallisesti isokokoisempia ja vahvempia kuin naiset. Näin miesten tuottama vauhti mailalle on keskiarvollisesti suurempi kuin naisten. Jos sopiva mahdollisuus esimerkiksi käytettyjen varusteiden kohdalla eteen tulee, niin kärjistäen isompikokoisen naisen ei tarvitse vältellä miesten mailoja ja toisaalta pienikokoiselle miehelle naisten mailat saattavat olla perusteltu valinta.

Varmasti huomasitkin, että painotimme tämän vertailun tuotteissa halpaa hintaa tinkimättä kuitenkaan laadusta. Koska golf ei ole edullisin mahdollinen harrastus, vertasimme myös golfseurojen jäsenmaksuja. Pääset lukemaan tuon artikkelin tämän linkin takaa.