Hyvät juoksukengät

Miten valita hyvät juoksukengät?

Juokseminen on yksi edullisimmista sekä helpoimmista kuntoilun ja liikunnan muodoista, sillä käytännössä tarvitset vain ulkoiluun sopivat vaatteet ja hyvät juoksukengät. Sinulle parhaat juoksukengät ovat sellaiset, mitkä saavat sinut liikkeelle. Ongelmaksi tosin tässä kohtaa muodostuu se, että lenkille ei kiinnosta lähteä, jos juoksukengät eivät vastaa sinun jalkojesi tarpeita. Tämän artikkelin luettuasi osaat paremmin valita juuri sinun jalkoihisi parhaat juoksukengät ja tekstin loppupuolella esittelemme meidän mielestämme parhaat vaihtoehdot edullisimpaan hintaan. Suosittelemme tutustumaan esimerkiksi Scandinavian Outdoorin laadukkaaseen juoksukenkävalikoimaan tämän linkin kautta!

Valinnanvaraa juoksukenkiä ostaessa riittää

Miesten juoksukengät sekä naisten juoksukengät ovat valmistajasta riippumatta lähes aina samanlaisia, eroina on käytännössä vain eri koot. Yleisimmät merkit valmistavat siis käytännössä samat mallit miehille sekä naisille. Sen sijaan lasten juoksukengät ovat monesti eri malleja kuin miesten ja naisten juoksukengät. Varsinkin sellaisille lapsille, ketkä harrastavat juoksemista enemmänkin, olisi syytä hankkia hyvät juoksukengät, jotta myös nuori nauttii jokaisesta askeleesta turvallisesti. On hyvä muistaa, että naisten juoksukengissä koot alkavat yleensä numerosta 35, joten nuoren jalan kasvaessa avautuu hänelle paljon lisää valinnanvaraa.

Normaalien juoksukenkien lisäksi on olemassa myös eri tarkoituksiin kehiteltyjä erikoisjuoksukenkiä, joita ovat esimerkiksi:

  • Polkujuoksuun tarkoitetut juoksukengät
  • Nastalliset talvijuoksukengät
  • Paljasjalkakengät

Lisäksi erilaisille juoksumatkoille on kenkiä, jotka ovat suunniteltu parantamaan suoritusta. Esimerkkejä tällaisista ovat esimerkiksi hyvin kevyet juoksukengät, joilla on mahdollista juosta kovempaa, mutta puuttuvan vaimennuksen vuoksi ei välttämättä kovin pitkään tai ainakaan usein. Varsinkin omaksi iloksi liikkuvalle riittää aluksi yhdet jalkaan hyvin sopivat juoksukengät.

Miten valita oikeat juoksukengät?

Ei ole aivan helppo homma löytää itselle sopivia juoksukenkiä. Mieleen juolahtaakin nopeasti kysymys “miten valitsen juoksukengät, jotka sopivat minulle?”. Tilanne on hieman helpompi, jos olet urheiluvälineliikkeessä ostoksilla ja satut saamaan asiantuntevan myyjän avuksesi, mutta aina näin ei käy. Valintaa tehdessä kaksi asiaa on erityisen tärkeitä:

1. Millainen jalkasi on muodoltaan?

Kaikista oleellisinta on löytää juoksukengät, jotka tuntuvat jalassa mukavilta. Parhaiten tämän huomaa muutaman juoksulenkin jälkeen, mutta ensimmäinen tunne kengät jalkaan laittaessasi kertoo jo paljon ja siihen tunteeseen on ostohetkellä luotettava. Juoksukenkien tulee istua napakasti, mutta jättää kuitenkin pituussuunnassa vielä hieman varaa, sillä varpaiden painautuminen kengänkärkeen voi aiheuttaa kipua ja toisaalta rikkoa kengän kärjen. Kengässä olisi myös tärkeää olla sopivasti muotoiltu kantaosa, jotta kantapää ei pääse juurikaan liikkumaan.

Jos tiedät, että sinulla on ns. lättäjalat, niin valitse suoraan pronaatiotuetut juoksukengät. Juoksukengät jaotellaan pronaatiotuettuihin sekä neutraaleihin kenkiin. Pronaatiotuettu kenkä tulee valita, jos sinulla on ylipronaatio eli kansankielellä kerrottuna astut enemmän jalan sisäsyrjällä ja askeleessasi on suhteellisen suuri sisäänpäin kääntyvä liike. Jos jalkaholvisi on matala ja osuu lattiaan, kertoo se myös tarpeesta pronaatiotuetuilla kengille. Vastaavasti jos jalkaholvi on korkea ja nilkka sekä mahdollisesti myös polvet kiertyvät ulospäin, on kyseessä alipronaatio. Alipronaatio-ongelma on huomattavasti harvinaisempi kuin ylipronaatio ja tämän vuoksi alipronaatioon ei juurikaan erikseen kehiteltyjä kenkiä ole, vaan tulisi valita neutraali juoksukenkä ja mahdollisesti muotoiltu tukipohjallinen. Neutraali kenkä sopii myös silloin, jos paino jakautuu tasaisesti koko jalkapohjan alueelle.

2. Kuinka vaimennetut kengät tarvitset?

Hieman yleistäen mukavimmat kengät ovat etenkin aloittelijoille yleensä tukevat ja hyvin vaimennetut. Myöhemmin kun jalkasi pienetkin lihakset ovat tottuneet juoksemiseen, ei kenkien enää tarvitse välttämättä olla niin vaimennetut. Kokeneimmat juoksijat eivät yleensä halua vahvasti vaimennettuja kenkiä, koska vaimennus syö aina hieman askeleesta tehoa ja vahvasti vaimennettu kenkä on keskimäärin painavampi kenkä. Kuitenkin etenkin kuntoilijan ja aloittelevan juoksijan ei kannata asiaa miettiä.

Hyvin vaimennettujen juoksukenkien puolesta puhuu monikin asia. Hyvät juoksukengät juuri sinulle pitää olla vahvasti vaimennetut, jos:

  • Jos lenkit kohdistuvat etenkin kovalle alustalle kuten asfaltille.
  • Sinulla on ongelmia penikoiden kanssa, ns. penikkatauti.
  • Haet kenkää etenkin pitkille ja rauhallisille lenkeille.

Lisäksi hyvin vaimennetut juoksukengät sopivat myös painavalle henkilölle paremmin kuin kovapohjaiset kengät.

Katso, mitkä juoksukengät sopivat sinulle

Tässä kappaleessa esittelemme kahdet juoksukengät, joista todennäköisesti aloitteleva tai hieman jo kokeneempikin juoksija löytää omaan tarpeeseensa sopivat kengät. Suosittelemme ainakin kokeilemaan! Linkkien takaa löydät parhaat tarjoukset kyseisistä juoksukengistä sekä tietysti lisätietoa.

Jos sinulla on tarve pronaatiotuetuille kengille, valitse nämä: Saucony Guide 14

Saucony-Guide14-juoksukengät

Tutustu naisten malliin tästä
Tutustu miesten malliin tästä

Kyseessä on kenkä, joka on hyvin vaimennettu ja täten miellyttävä pidemmällekin lenkille. Malli on pronaatiotuettu tukevalla kantaosalla. Kengän verkkomateriaalipäällinen on mukavan hengittävä. Kyseessä on myös hyvä juoksukenkä ylipainoiselle vahvan tuen ja vaimennuksen myötä.

Jos taas askeleesi on neutraali, suosittelemme valitsemaan: Hoka Zinal

Tutustu naisten malliin tästä
Tutustu miesten malliin tästä

Hokan juoksukengät yleisestikin tunnetaan mukavasta istuvuudesta ja pehmeydestään. Kengän pohjaratkaisu sisältää kahta eri vaimennusta eli vaahtoa – ne yhdessä tarjoavat hyvän vaimennuksen sekä napakan juoksutuntuman. Kokeilemalla todennäkösiesti ihastus.

Jos tarvitset hyvin vaimentavat juoksukengät, suosittelemme näitä: New Balance Fresh Foam X More v4

new-balance-v4

Tutustu naisten malliin tästä
Tutustu miesten malliin tästä

New Balancen V4 malli on aivan omaa luokkaansa, kun puhutaan hyvistä juoksukengistä, joissa on todella runsas vaimennus. Kenkä on runsaasta vaimennuksesta huolimatta kevyehkö jalassa ja hyvin rullaava. Hyvä valinta myös pitkille lenkeille.

Milloin uudet juoksukengät?

Ei ole olemassa aivan yksiselitteistä vastausta monesti mietityttävään kysymykseen siitä, milloin on tarpeen vaihtaa juoksukengät uusiin. Yleisesti karkeana rajana siitä, jolloin kengän ominaisuudet ovat selvästi heikentyneet pidetään 500-1000 kilometriä. Satunnaisesti liikkuva ei kuitenkaan ehkä pysy kärryillä kaikista matkatuista kilometreistä, jolloin on mentävä fiilispohjalla ja luottaa myös omaan silmään. Kun kengät alkavat näyttää kuluneilta tai varsinkin jos ne tuntuvat jalassa hieman kulahtaneelta, on aika vaihtaa juoksukengät uusiin. Juoksukenkien kulumiseen vaikuttaa myös juoksijan paino sekä juoksualustan kovuus.

Jos lenkkeilet useamman kerran viikossa, ei ole ollenkaan huono ratkaisu pitää kaksia erilaisia juoksukenkiä samaan aikaan käytössä. Näin ei yleensä tule sitä tilannetta, että ainoat käytössä olevat juoksukengät ovat puhki kuluneet ja pitäisi kiireellä ostaa uudet. Kengät voivat olla myös ominaisuuksiltaan hieman erilaiset ja on myös syytä muistaa, että juoksukenkien olisi syytä antaa kuivua lenkkien välillä. Joten vaikka sinulla nyt olisi hyvät juoksukengät, niin suosittelemme, että hankit jo hyvissä ajoin niille kaverit!