EM-kisa ennakko

Jalkapallon EM-kisat 2021 ennakko – Suomen lohko

Pian on taas alkamassa yksi suurimmista urheilun juhlista, nimittäin jalkapallon EM-kisat 2021, viralliselta nimeltään EURO 2020. Maailmanlaajuisen pandemian vuoksi EM-kisat jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin, mutta 12. päivä kesäkuuta 2021 lauantai-iltana odotus palkitaan, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa historian ensimmäisen arvokisaottelunsa. Millaiset joukkueet Suomi alkulohkossaan kohtaa? Se selviää luettuasi tämän artikkelin!

We are red, we are white, we are Danish Dynamite

Tanskan lippu

Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajat kohtaa arvokisadebyytissään Tanskan, jolla on pitkä ja jopa menestyksekäs historia arvokisakentillä. Kirkkaimpana kruununa vuonna 1992 Euroopan mestaruus. Turnaus oli sikäli erikoinen, että Tanska pääsi mukaan takaportin kautta, kun heidän edelleen karsintalohkossa sijoittuneessa Jugoslaviassa syttyi sota ja Jugoslavia oli näin estynyt osallistumaan lopputurnaukseen. Maalivahti Peter Schmeichelin (nykyisen Tanskan maalivahdin Kasper Schmeichelin isä) johdolla Tanska eteni puolustavalla ja kurinalaisella pelityylillä aina finaaliin saakka, jossa se kruunattiin Euroopan mestariksi kaadettuaan Saksan lukemin 2-0. Tuosta tarinasta virtaa voivat hakea molemmat joukkueet, sillä Suomen menestymismahdollisuudet lepäävät samanlaisessa taktiikassa; on oltava kaikista yhtenäisin joukkue ja puhallettava vahvasti yhteen hiileen.

Kolme pointtia Tanska-Suomi -ottelusta:

  • Arvokisadebyytti Suomella – saadaanko jännitys käännettyä voimavaraksi vai meneekö ensimmäinen ottelu nöyristellen tutustumisen puolelle?
  • Historian ensimmäinen arvokisaottelu Tanskassa – vahva kotiyleisön tuki rajatusta katsojamäärästä huolimatta, rajoitukset saattavat estää suomalaisten saapumisen stadionille täysin.
  • Kansallislaji vs. nouseva “jalkapalloyhteiskunta” – historialliset tekijät ja pelaajiston voimasuhteet puoltavat Tanskan voittoa. Suomen joukkueessa on kuitenkin potentiaalia samantyyliseen tarinaan kuin ylempänä kerrotussa Tanskan joukkueessa vuoden 1992 EM-kisoissa.

Tanskan jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Kasper Hjulmandin mukaan joukkueen identiteettiä voisi verrata tanskalaiseen huonekalusuunnitteluun: Sen on oltava kaunista, mutta ei liian prameaa. Sen on oltava käytännöllistä, mutta ei tylsää. Tanskassa jalkapallo on perinteikäs kansallislaji ja odotukset tanskalaisilla avausotteluun eivät varmasti ole mitään muuta kuin kolmen pisteen voitto kauniilla esityksellä. Oletettavaa on, että Tanska lähtee hallitsemaan peliä pallolla ja Suomen on luotettava tiiviiseen joukkuepelaamiseen sekä vastahyökkäyksiin. Tässä ei tosin ole Suomen kohdalla mitään uutta, kun vastassa on Euroopan tai jopa maailman parhaita joukkueita. Huuhkajien päävalmentaja Markku “Rive” Kanerva on pystynyt valmistautumaan jo pitkälti yli vuoden ajan jokaiseen jalkapallon EM-kisojen 2021 alkulohkon otteluun. Arvokisadebyytissä tarvitaan kuitenkin nappionnistuminen, jotta pisteille on mahdollista päästä, sillä Tanska ei ole useampaan vuoteen hävinnyt yhtään ottelua lukuun ottamatta kahta tappiota Belgiaa vastaan.

Voisi kuvitella, että molemmilla joukkueilla on ilo ylimmillään ja pelaajien suupielet muodostavat mairean hymyn, kun kisat aikanaan päästään potkaisemaan Suomen ja Tanskan osalta käyntiin. Onhan kyseessä vieläpä EM-kisojen onnellisimmat maat, sillä kevään 2021 tutkimuksessa Suomi oli maailman onnellisin ja Tanska kolmanneksi onnellisin maa. Väliin kiilasi Islanti, jota tällä kertaa lopputurnauksessa ei nähdä. Toivotaan ja uskotaan, että suomalaiset ovat tämänkin ottelun jälkeen keskimäärin tanskalaisia onnellisempia ja jalkapallon EM-kisat 2021 saavat loisteliaan alun suomalaisittain.

Iso paha Venäjä

Venäjän lippu

Myös toisessa ottelussa Suomi kohtaa yhden näiden EM-kisojen kisaisännistä, aina rakkaan Venäjän. Edellisestä keskinäisestä ottelusta onkin kulunut jo 12 vuotta ja tuolloin jäimme naapurin jyrän alle Helsingin olympiastadionilla MM-karsinnoissa 0-3. Suomen joukkue on muuttunut tässä välissä täysin ja yksikään kyseisessä ottelussa pelannut suomalainen ei edusta Suomea historian ensimmäisessä arvokisaturnauksessa. Jalkapallomaana Venäjä on arvaamaton; isännöimissään MM-kisoissa 2018 se eteni aina puolivälieriin saakka kaataen mm. Espanjan, mutta toisaalta esimerkiksi Fifa-rankingissa Euroopan mittapuulla Venäjä on vasta sijalla 21. (lohkon muut joukkueet: Suomi 30., Tanska 7. ja Belgia 1.)

Venäjältä tulleiden tietojen mukaan juuri edellä mainittujen kotikisojen jälkeen suhtautuminen jalkapallon A-maajoukkueeseen on muuttunut erityisesti median osalta. Ennen maajoukkuetta kohtaan oltiin todella skeptisiä ja se sai keskinkertaisistakin esityksistä rapaa niskaansa, mutta nykyisin media kirjoittaa jopa aiheettoman positiiviseen sävyyn joukkueen otteista.

Kolme pointtia Suomi-Venäjä -ottelusta:

  • Naapurimaat kohtaavat, “Daavid vastaan Goljat” – tämä legendaarinen asetelma on naapurimaiden maiden välillä ollut aina kaikessa, mutta jalkapalloilullisesti voimasuhteet eivät ole aivan näin selkeät.
  • Jatkuuko Venäjällä kotikisojen huuma kolmen vuoden takaa? – avausottelussa Venäjällä on vastassa yksi kisojen ennakkosuosikeista, Belgia. Hyvällä tuloksella avausottelusta venäläisillä on jalkapallohuuma kovimmillaan, mutta tappiolla paineet kasvavat Suomi-otteluun.
  • Saako Suomi nollattua Artem Dzyuban? – Venäjä pelaa lähes kaikki hyökkäyksensä Dzyuban kautta ja hän on Venäjän jalkapallomaajoukkueen tärkein pelaaja. Suomen puolustuksella Paulus Arajuuren johdolla on tiedossa todellinen työmaa pysäyttää venäläinen puskutraktori.

Suomi-Venäjä -ottelu on ehdottomasti se, jossa suomalaisilla on pelillisesti paras mahdollisuus. Venäjällä ei ole kaikista taitavimmat yksilöt ja etenkin joukkuepelaaminen saattaa monesti rakoilla. Venäjän keskikenttä- ja puolustuspelaaminen on heidän heikkoutensa ja on hyvin mahdollista, että nuori kansainvälistä läpimurtoaan tekevä Glen Kamara dominoikin venäläisiä omalla pelipaikallaan mielin määrin. Jos ottelu pelattaisiin neutraalilla kentällä, olisivat lähtökohdat hyvinkin tasaiset. Venäjä on kotistadionillaan kuitenkin aina aivan eri joukkue kuin vierasotteluissa, joten se kallistaa Venäjän ennakkosuosikiksi. Jos syystä tai toisesta venäläisillä ei flow-tilaa ole, niin Suomi tuskin tulee jäämään maaleitta ja pisteittä. Jatkoon pääsyn kannalta Suomella olisi tärkeää olla tämän ottelun jälkeen olla piste- ja mieluusti jopa voittotili avattuna.

Aika kultaisen sukupolven?

Belgian lippu

Lohko huipentuu Suomen osalta maailman parasta jalkapallomaajoukkuetta vastaan, jos Fifa-rankingia käytettäisiin mittarina. Belgian “kultainen sukupolvi” ei ole vielä lunastanut niitä odotuksia, joita heihin kohdistuu, vaikka toki 2018 MM-kisoissa pronssia saavuttivatkin. Jalkapallon EM-kisat 2021 on ennakko-odotuksissa turnaus, josta tältä joukkueelta ei enää odoteta mitään muuta kuin mestaruutta. Belgia on tehnyt huikean nousun 10-15 vuoden takaa sille tasolle missä se nyt on. Vuosina 2004-2012 Belgia ei ollut kertaakaan arvokisoissa, minkä myötä maassa alettiin panostamaan junioreiden kehityspolkuun aivan eri tavalla; muutoksia tehtiin paljon harjoitusmetodeihin sekä mahdollisuuksia lisättiin perustamalla urheilupainotteisia kouluja.

Belgia on valtiona jokseenkin pirstaloitunut jakautuen kahteen kieliyhteisöön; pohjoinen kansa puhuu hollantia, eteläinen taas ranskaa ja valtiolla on vielä kolmantena virallisena kielenä saksan kieli. Samanlaista kulttuuria kuin monessa muussa maassa, jossa on vuosikaudet seisty koko kansan voimin yhdessä rintamassa joukkueen tukena, ei Belgiasta vielä kunnolla löydy. Jalkapallolla kuitenkin on yhä kasvavassa määrin yhteiskuntaa yhdistävä vaikutus ja itse asiassa Belgian valmentaja Roberto Martinez on tämän nimennytkin yhdeksi oleelliseksi tavoitteeksi kaikessa toiminnassa.

Kolme pointtia Suomi-Belgia -ottelusta:

  • Belgian motivaatio – tosiasia on se, että Belgian tulisi hieman löysäillä ja säästellä avainpelaajiaan pudotuspeleihin, jotta Suomella on realistinen mahdollisuus pisteille. Kyseessä kuitenkin on lohkon viimeinen ottelu ja Belgia on toiminut vastaavassa tilanteessa ennenkin parhaitaan säästellen. Suomalaisittain valitettava seikka kuitenkin on se, että Belgian kaikki kokoonpanoon nimetyt pelaajat ovat maailman absoluuttista huippua.
  • Suomi laittaa kaikki peliin – mitä todennäköisimmin Suomi on ennakolta lohkon viimeisessä ottelussa siinä tilanteessa, että se tarvitsee pisteitä, mahdollisesti jopa voiton selviytyäkseen pudotuspeleihin. Voi hyvinkin olla, että toinen puoliaika tulee olemaan varsin viihdyttävää peliä, kun Suomi joutuu hyökkäämään entistä enemmän.
  • Suomen kotiottelu? – sekä Tanskaa että Venäjää vastaan varsinkin tässä maailman tilanteessa ymmärrettävästi paikalla on ainakin suurimmilta osin kisaisännän kannattajia. Belgialaisia ei tunneta jo aiemmin kerrottuun viitaten ahkerina maajoukkueen kannattajina, joten tästä ottelusta muodostunee katsomon puolella Suomen kotiottelu. Se on Suomelle ehdoton etu ja toivon mukaan Suomella on vielä realistiset mahdollisuudet jatkoon ottelun alkaessa.

Belgiasta voisi pelillisesti kirjoittaa vaikka kuinka paljon ylisanoja, mutta toivon mukaan Huuhkajat eivät ole lähdössä otteluun kumartelemaan kuvia tai ihailemaan belgialaisten pallottelua. Urheilu – myös jalkapallo – on siitä hienoa, että kaikki on mahdollista ja päivän vire ratkaisee huipputasolla paljon. Kuinka moni olisi etukäteen uskonut, että Suomi tulisi voittamaan Ranskan marraskuussa 2020, vaikka kyseessä olikin ystävyysottelu? Todennäköisyydet Suomen voitolle Belgiasta lienevät kutakuinkin samaa luokkaa kuin tuossa marraskuisessa ottelussa, joten kannattaa muistaa, että unelmat kuolevat viimeisenä.

Sinivalkoisilla siivillä

Suomen lippu

Yhtenevä mielipide varsinkin tanskalaisessa ja venäläisessä mediassa Huuhkajia kohtaan on se, että he tiedostavat joukkueen hyvät otteet viime vuosilta sekä erityisesti Teemu Pukin hyökkäyksessä ja Lukas Hradeckyn maalissa, mutta lopulta todetaan hieman ylimielisellä asenteella “kai me nyt Suomi voitetaan”. Puhe kääntyy samalla sekunnilla jo lohkon muihin joukkueisiin ja tämähän Suomen jalkapallomaajoukkueelle sopii oikein hyvin.

Suurempaa kisaveikkausta jalkapallon EM-kisoista 2021 emme tee, mutta ennustamme Huuhkajien lentävän sinivalkoisilla siivillä yllätyksellisesti alkulohkosta jatkoon. Kun neljä parasta lohkokolmosta pääsee jatkoon, niin skenaario on ehdottomasti realistinen. Esimerkiksi lopulta mestaruuteen vuoden 2016 EM-kisoissa edennyt Portugali selviytyi kolmella tasapelillä jatkoon ja toisaalta Pohjois-Irlanti pääsi yhdellä voitolla jatkoon samoissa kisoissa. Tilastollisesti siis yhdellä yllätysvoitolla ja yhdellä taistellulla tasapelillä olisimme mitä todennäköisimmin jatkossa. Suomen alkulohko on äärimmäisen mielenkiintoinen ja mikä hienointa, meillä on täydet mahdollisuudet jatkopeleihin viime vuosien näyttöihin perustuen.

On aika sinivalkoisen jalkapallokesän, nauttikaamme siitä!