Parhaat frisbeegolf kiekot

Parhaat frisbeegolf kiekot ja kiekkojen numerot

Frisbeegolf on hyvin suosittu laji etenkin harrastajien parissa. Tämän lisäksi Suomesta löytyy tukku hyviä kilpaheittäjiä myös Euroopan mittakaavalla. Etenkin aloittelijoilla on usein vaikeuksia löytää itselleen sopivaa kiekkoa, mutta tässä artikkelissa tulemme kertomaan sopivat kiekot niin aloittelijoille, edistyneemmille kuin kilpaheittäjille. Kerromme myös miksi nämä kiekot soveltuvat juuri näille taitotasoille ja lopussa käymme vielä läpi frisbeegolf kiekkojen numerot ja minkälaisia ominaisuuksia nämä numerot antavat heittoihin.

Frisbeegolf harrastaja määrien kasvaa kokoajan ja tämä on myös huomattu, sillä myös frisbeegolf ratojen määrä nousee jatkuvasti. Frisbeegolf onkin erinomainen liikuntamuoto, jossa askelia kertyy runsaasti ja heitot kehittävät kehoa kokonaisvaltaisesti. Tämä on varsin motivoiva harrastus sillä oma kehitys on helppoa huomata tulosten parantuessa. Erityisesti kaveriporukkojen keskuudessa frisbeegolf on todella suosittua. Tässä artikkelissa kerromme miten voit valita sopivat kiekot kaikkiin tilanteisiin, voit myös katsoa Suomen parhaan frisbeegolf valikoiman Kuntokaupan verkkokaupasta tästä!

Frisbeegolf kiekot aloittelijalle

Aloittelijan kannattaa valita alussa aina kiekko, jossa on hillitty feidi (0-2). Yleensä kannattaa aloittaa putterilla tai lähestymiskiekolla, jotta voit alkaa hiomaan heittotekniikkaasi mahdollisimman neutraalilla kiekolla. Lentonumeroiden kaksi viimeistä numeroa kertovat kiekon lentoradasta sivuttaissuunnassa. Kannattaa siis etsiä kiekkoja, joiden molemmat numerot ovat hyvin lähellä nollaa tai täysin nollat. Frisbeekiekon numeroiden käsitteet käymme läpi tämän artikkelin loppupuolella.

Ensimmäiseksi kiekoksi soveltuu usein parhaiten neutraali midrange-kiekko eli midari. Midaria pystyy käyttämään hyvin niin putterina kuin draiverinakin. Halutessasi kasvattaa kiekkojen määrää, kannattaa seuraavaksi hankkia putteri, jonka jälkeen vasta draiveri. Tutuilla kiekoilla kannattaa opetella heittämään tarkasti, jonka jälkeen voi siirtyä uusiin ja haastavampiin kiekkoihin.

Aloittelijan on helppoa siirtyä liian varhaisessa vaiheessa nopeisiin kiekkoihin, joiden nopeusluokat ovat 10 – 14. Tällaisia kiekkoja ovat erityisesti pituusdraiverit, mutta ne vaativat kovan lähtönopeuden ja hyvin paljon kiekonhallintataitoja lentääkseen pitkälle ja tarpeeksi tarkasti. Hitaammat mallit sopivat aloittelijalle paremmin sillä ne lentävät hitaammin ja niitä on huomattavasti helpompi hallita. Aloittelijoille, nuoremmille pelaajille sekä monille naisille sopivat parhaiten myös kevyet mallit, sillä ne eivät edellytä kovaa lähtönopeutta hyvän ja tarkan liidon aikaansaamiseksi.

Putteri: Osuma Disc Sleek-Ultrium Santa Putteri

Osuma Disc Santa Sleek-Ultrium frisbeegolfkiekko

Osuma Disc kiekot on suunniteltu Suomessa ja niiden kehittäjät ovat ammatti frisbeegolffareita. Santa putteri on erittäin vakaasti lentävä kiekko, joka soveltuu suoraan ja tarkkaan heittoon. Erityisesti aloittelijalle sopii suoraan lentävät kiekot, joka helpottaa oikean tekniikan löytymistä. Santa on kuitenkin erittäin suosittu putteri kiekko kokeneempienkin heittäjien keskuudessa, joten voit olla varma, että tämä malli on loistava valinta juuri sinulle. Tämä suoraviivainen ja luotettava putteri sopii useisiin lähiheittoihin. Katso lisää ja osta omaksi tästä!

Midari: Osuma Disc Pure-Premium Pike Midari

Osuma Disc Pike Pure Premium frisbeegolfkiekko

Osuma Disc Pike midari sopii täydellisesti monipuolisiin ja pitkiin heittoihin. Tämä helposti heitettävä midari sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin heittäjälle sen loistavien lento-ominaisuuksien ansiosta. Pike kiekko on sopiva yhdistelmä monipuolisuutta, luotettavuutta ja vakaata lentoa. Kiekon muovilaatu mahdollistaa loistavan otteen kiekosta ja tekee jokaisesta heitosta tukevamman. Ota heittotekniikkaan uusi askel Osuma Disc Pike midarin avulla, katso lisää tästä!

Katso frisbeegolf kiekkojen koko valikoima tästä >>>

Frisbeegolf setti

Frisbeegolf setti on loistava vaihtoehto aloittelijalle ostaa halvalla useampi kiekko, jossa on juuri ne frisbeegolf kiekkomallit, joita alkuun tarvitaan. Frisbeegolf setti sisältää usein miten kaksi tai kolme kiekkoa, joiden avulla pääsee varmasti vauhtiin ja kiinni tähän erittäin suosittuun heittolajiin. Frisbeegolf setit läydät tästä!

Frisbeegolf kiekot edistyneille

Kokeneemmalle harrastajalle on jo tullut tutuksi kiekkojen lentoradat ja niihin vaadittavat tekniikat. Tällöin kiekoilta voi alkaa jo hakemaan enemmän ominaisuuksia tiettyihin yksittäisiin heittoihin. Kokeneemmalle frisbeegolf harrastajalle voi hyvin riittää muutamat tarkkaan tutkitut kiekot, mutta repusta saattaa löytyä jo hyvinkin useampi erilainen kiekko. Kokeneempi harrastaja pystyy käsittelemään jo nopeampia lähtönopeuksia, jolloin kiekkojen lentorata on pidempi. Hyvin liitävät kiekot tarjoavat usein tarpeeksi pitkiä ja tarkkoja heittoja.

Putteri: Prodigy Px-3 400 Putteri

Prodigy PX-3 400 frisbeegolfkiekko

Px-3 400 putteri sopii haastaviin ja tuulisiin olosuhteisiin, jolloin oikeasti heittäjän taitoja mitataan. Px-3 omaa suoran lentoradan luotettavalla loppukaarroksella. Kiekko tuntuu erinomaiselle kädessä ja se mahdollistaa luotettavat viimeistelyheitot kauempaakin. Tämä malli sopii useisiin tilanteisiin, mutta erityisesti haastavissa heitoissa se on parhaimmillaan. Katso lisää ja tilaa omaksi tästä!

Midari: Discmania C-line MD3 Midari

Discmania C-line MD3 frisbeegolfkiekko

Discmania C-lien MID3 midari on monikäyttöinen lähestymiskiekko pienellä loppufeidillä. Kiekko soveltuu erinomaisesti heitettäväksi useassa eri asennossa sillä se pystyy pitämään kulmansa erinomaisesti. Kiekko on valmistettu Discmanian laadukkaimmasta muovista, onka ansiosta kiekosta saa erinomaisen otteen ja se on kestävää laatua. Kiekon lento-ominaisuudet säilyvät huomattavan pitkään samanlaisena. C-line MID3 midari sopii erityisesti kokeneemmalle heittäjälle, mutta myös useat kilpailijat käyttävät tätä kiekkoa. Katso lisää ja tilaa omasi tästä!

Draiveri: Osuma Disc Sleek-Ultrium Husky

Osuma Disc Husky Sleek-Ultrium frisbeegolfkiekko

Sleek-Ultrium Husky on Osuma Discin väsymätön draiveri pitkiin ja kantaviin avausheittoihin. Erinomaisten liito-ominaisuuksien ansiosta jokainen avaus lentää vaivattomasti pitkälle. Tämä kiekko sopii kaiken tasoisille pelaajille, mutta kiekko pystyy tarjoamaan koville heitoille huomattavasti lisäpituutta, joten kokeneet heittäjät saavat varmasti tästä kiekosta paljon hyötyä. Laadukas muovilaatu tarjoaa hyvän otteen kiekkoon ja se kestää kovaa käyttöä. Katso lisää ja osta omaksi tästä!

Katso frisbeegolf kiekkojen koko valikoima tästä >>>

Frisbeegolf kiekot kilpapelaajille

Frisbeegolf kilpapelaajan repusta löytyy hyvin varmasti jo iso nippu kiekkoja. Ammattilainen pystyy hallitsemaan sekä korkeat lähtönopeudet että matalan liito ominaisuuden. Heitot ovat teknisesti jo hyvin hiottuja ja epävakaammatkin kiekot lentävät pitkälle. Tällöin on helppoa optimoida sopivan kiekon avulla jokainen heitto. Sopivan kiekon ominaisuudet määräytyvät aina esteiden ja heiton pituuden kautta.

Midari: Prodigy x Airborn – Stryder 400 Midari

Prodigy x Airborn Stryder 400 frisbeegolfkiekko

Prodigy x Airborn – Stryder 400 Midari on vakaa ja suoralentoinen kiekko, joka soveltuu erityisesti tiukoille metsäväylille. Kikon liito-ominaisuudet ovat poikkeuksellisen hyvät, jonka ansiosta sitä ei tarvitse heittää erityisen kovaa. Voit siis keskittyä löytämään juuri täydellisen reitin lähestymisheitolle. Heittokulma pysyy vakaana erittäin luotettavasti koko heiton ajan. Tämä kiekko on luotu yhteistyössä midareiden mestarin Cale Leiviskan kanssa. Katso lisää ja tilaa omaan reppuun tästä!

Väylädraiveri: Discmania S-line FD Väylädraiveri

Discmania S-line FD frisbeegolfkiekko

S-line FD väylädraiveri soveltuu erityisen keskipitkien väylien avausheittoon sen loistavan liidon ansiosta. Kovalla nopeudella ja hyvällä liidolla varustettu kiekko mahdollistaa yllättävänkin tarkat keskipitkät ja pitkät heitot useampiin tilanteisiin. Katso lisää ja osta omaan reppuun tästä!

Pituusdraiveri: Discmania S-line DD3 Pituusdraiveri

Discmania S-line DD3 frisbeegolfkiekko

Discmanian S-line DD3 pituusdraiveri on Pro-tason ja ammattipelaajien kestosuosikki pitkänmatkan draiverina. DD3 lentää poikkeuksellisen pitkälle, mikäli heittoon saa tarpeeksi vauhtia taakse. Tämä ylivakaa frisbeegolf kiekko sopii pitkille väylille ja maksimaalisen pitkiin avausheittoihin. Tämän kiekon tulisi löytyä jokaisen huippupelaajan repusta. Katso lisää ja tilaa omaksesi tästä!

Katso frisbeegolf kiekkojen koko valikoima tästä >>>

Frisbeegolf reppu

Frisbeegolf reppua käyttävät erityisesti kokeneemmat heittäjät sekä ammattilaiset, joiden kiekkovalikoimasta löytyy jo kymmeniä frisbeegolf kiekkoja kaikkiin tilanteisiin. Frisbeegolf repun avulla kiekot pysyvät järjestyksessä sekä paremmassa kunnossa pitkään. Repun avulla kiekot kulkevat näppärästi koko radan läpi eikä kiekkoja tarvitse noukkia maasta. Frisbeegolf reppu on frisbeegolfarin paras kaveri! Katso frisbeegolfreppujen valikoima tästä!

Frisbeegolf kiekot numerot

Frisbeegolf kiekkojen ominaisuudet ovat määritelty lentonumerointijärjestelmän avulla. Se on yleensä neljän numeron katsaus kiekon käyttäytymiseen lennon kaikissa eri vaiheissa. Nelinumeroinen lentonumerojärjestelmä kertoo kiekon nopeuden (speed), liidon (glide), vakauden (turn) ja feidin (fade). Seuraavaksi käymme läpi mitä nämä oikeasti tarkoittavat. Kerromme kiekkojen lentoratoja kuvaavat ominaisuudet oikean käden rystyheittoja ajatellen. Vasenkätiselle kiekon lentorata on päinvastainen.

Nopeus

Kiekkojen nopeus ominaisuuden numerot ovat 1 ja 14 välillä. Yleensä putterit ovat 1-3, midarit 4-5, väylädraiveri 6-8 ja pituusdraiveri 9-14. Yleisesti ehkä ajatellaan, että nopeus kertoo kiekon maksiminopeudesta. Nopeus kertoo pikemminkin siitä, kuinka kovaa kiekkoa täytyy pystyä heittämään, jotta muut kiekon ominaisuudet voivat toteutua. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mitä korkeampi kiekon nopeus ominaisuus on, niin sitä vaativampi kiekko teknisesti on. Kova heittonopeus vaatii teknisesti heitolta huomattavasti eniten. Kiekkojen nopeusluokitukset ovat vuosien saatossa kasvaneet, joten on hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa nähdään myös entistä nopeampia kiekkoja.

Liito

Kiekkojen liito ominaisuuden numerot ovat 1-6. Liito ominaisuus tarkemmin kertoo sitä, kuinka hyvin kiekko pystyy pysymään ilmassa tietyllä nopeudella eli liitämään. Korkein numero kertoo parhaasta liidosta ja se tarkoittaa yleensä myös pidempiä heittoja. Aloittelijan kannattaa erityisesti valita kiekko jossa on hyvä liito ominaisuus.

Vakaus

Vakaus ominaisuuden numerot ovat (+1) – (-5). Vakaus ominaisuus kertoo siitä kuinka kiekko käyttäytyy ilmalennon alussa. Pienempi vakaus takaa yleensä pidemmän heiton etenkin aloittelijalle. Alivakaa eli matalan numeron omaava kiekko, pyrkii kääntymään kovassa vauhdissa oikealle, tällöin heitosta tulee usein suorempi ja pidempi. Ylivakaa kiekko pyrkii kääntymään vasemmalle ja siis korostaa heiton kaarrosta vasemmalle. Alivakaat kiekot eivät vaadi yhtä suurta heittonopeutta lentääkseen suoraan, joten alivakaat kiekot sopivat erinomaisesti aloittelijalle.

Feidi

Feidi ominaisuuden numerot ovat 0-5. Feidi kuvastaa kiekon taipumusta kaartaa heiton loppuvaiheessa vasemmalle. Mitä pienempi kiekon feidi on, niin sitä suorempi kiekon loppu kaarto on. Pienen feidin omaavat kiekot ovat usein helpompia hallita ja sopivat erityisesti aloittelijalle. Yleisesti pienin feidi löytyy puttereista, jotta heitto olisi mahdollisimman suora. Isoin feidi taas löytyy draivereista. Suuren feidin omaavat kiekot soveltuvat myös parhaiten vastatuuleen heitettyihin heittoihin.

Karkeasti yhteenvetona voidaan ajatella, että kiekkoa heitettäessä nopeusluokituksen mukaan, lennon alkuvaiheessa vakaus kertoo, kuinka paljon kiekko kääntää yli, liito ilmaisee kuinka pitkälle kiekko liitää lentokulmassa ja feidi lopulta kertoo taas kuinka jyrkkä kiekon loppu kaarto on. Tämä kiekkojen mittausjärjestelmä on yleispätevä ja suuntaa antava. Kuitenkin todellisuudessa kiekot käyttäytyvät hieman eri tavalla, sillä niiden painot ja erot valmistuserissä muuttavat aina hieman todellista tilannetta. Numerojärjestelmä on kuitenkin hyvä osviittaa antava menetelmä kuvaamaan frisbeegolf kiekkojen lentoratoja. Eri heittoihin sopivat erilaiset kiekot ja sopivan kiekon valintaan vaikuttaa myös oma heittotekniikka. Sooivan kiekon valinta on sitä haastavempaa mitä korkeammaksi taso frsibeegolfin parissa nousee. Katso Suomen laajin frisbeegolf valikoima tästä!