5 km juoksuohjelma

5 km juoksuohjelma: 3 viikon tehotreeni kovaan juoksukuntoon!

Haluamme tarjota sinulle selkeän 5 km juoksuohjelman, joka sisältää kattavan oppaan valmistautumiseen ja selkeät portaat kehittymiseen 5 km juoksumatkalla. Olitpa aloitteleva juoksija tai kokeneempi kuntoilija, tämä ohjelma auttaa sinua kehittämään kestävyyttäsi ja parantamaan suorituskykyäsi 5 kilometrin matkalla. Oletko valmis ottamaan haasteen vastaan ja saavuttamaan uuden juoksutavoitteesi? Tämä 5 km juoksuohjelma sopii kaiken tasoisille juoksujoille ja auttaa sinua kehittymään niin juoksuvauhdin kuin tekniikan osalta.

Artikkelin aikana tutustumme monipuolisiin harjoittelumenetelmiin, tekniikkavinkkeihin, ravitsemukseen ja palautumiseen. Tulet oppimaan tehokkaita juoksuharjoituksia, jotka kehittävät sekä aerobista kuntoa että lihaskuntoa, jotta voit juosta vahvemmin ja kestävämmin. Ja mikä parasta, saat myös vinkkejä henkisen valmistautumisen ja motivaation ylläpitämisen tärkeydestä, jotta voit kohdata haasteet rohkeasti ja nauttia jokaisesta juoksuaskeleestasi.

Olitpa sitten haaveillut juoksevasi ensimmäisen virallisen 5 kilometrin kilpailusi tai haluat parantaa aikaisempaa ennätystäsi, tämä artikkeli tarjoaa sinulle selkeän suunnitelman ja ohjeet matkallasi kohti tavoitettasi. Oletko valmis ottamaan haasteen vastaan? Ota siis juoksukenkäsi ja liity mukaan tähän upeaan 5 km juoksuseikkailuun, joka vie sinut lähemmäksi tavoitteitasi ja inspiroi sinua ylittämään omat odotuksesi! Mikäli haluat lisähaastetta harjoitteluun ja tavoittelet 10 km juoksua, niin lue myös ohjelmamme 10 kilometrille tästä!

5 km juoksuohjelma viikko 1

 • Päivä 1: Helppo lenkki, kesto 30 minuuttia
 • Päivä 2: Lepo tai kevyt lihaskuntoharjoitu
 • Päivä 3: Intervalliharjoitus, juokse 3 minuuttia kovaa ja kävele 2 minuuttia, toista 6 kertaa
 • Päivä 4: Leppoisa pitkä lenkki, kesto 45 minuuttia
 • Päivä 5: Leppoisa lenkki, kesto 30 minuuttia
 • Päivä 6: Lepo tai kevyt lihaskuntoharjoitus
 • Päivä 7: Palauttava kevyt lenkki, kesto 20 minuuttia

Ensimmäinen vaihe matkallasi on peruskestävyyden kehittäminen. Muistatko, kun itse aloitin juoksemisen? Olin aluksi hengästynyt ja jalkani tuntuivat raskailta, mutta kun sain peruskestävyyden kuntoon, juoksu alkoi tuntua kevyemmältä ja nautittavammalta.

Aloita viikko kevyellä 30 minuutin lenkillä. Keskity rentoon juoksuun, kuuntele musiikkia tai nauti ympärilläsi olevasta luonnosta. Tämä lenkki auttaa sinua tottumaan säännölliseen juoksemiseen. Seuraavaksi on lepopäivä tai kevyt lihaskuntoharjoitus. Muista antaa kehollesi tarpeeksi lepoa, jotta kehosi on valmis ottamaan vastaan seuraavan treenin.

Viikon kolmantena päivänä tehdään intervalliharjoitus. Juokse 3 minuuttia kovaa ja kävele 2 minuuttia. Toista näitä jaksoja 6 kertaa. Intervalliharjoitus on mahtava tapa kehittää sydän- ja verenkiertojärjestelmääsi sekä lisätä juoksutehokkuuttasi. Neljäntenä päivänä voit tehdä leppoisan pitkän lenkin, joka kestää 45 minuuttia. Tämä auttaa sinua rakentamaan peruskestävyyttä ja lisäämään kestävyyttäsi juoksussa.

Viikon viidentenä päivänä suorita kevyt 30 minuutin lenkki, jotta pysyt aktiivisena. Kuudennen päivänä voit pitää ansaitun lepopäivän tai tehdä kevyen lihaskuntoharjoituksen. Seitsemäntenä päivänä tee palauttava kevyt lenkki, joka kestää 20 minuuttia. Tämä auttaa kehoa palautumaan ja valmistautumaan seuraavaan viikkoon.

Viikko 2: Nopeus ja voima – Salaisuus nopeamman juoksun taustalla

 • Päivä 1: Vauhtikestävyysharjoitus, juokse 1 km kovaa ja palauta 2 minuuttia, toista 4 kertaa
 • Päivä 2: Leppoisa lenkki, kesto 40 minuuttia
 • Päivä 3: Intervalliharjoitus, juokse 400 metriä kovaa ja palauta 1 minuutti, toista 8 kertaa
 • Päivä 4: Leppoisa pitkä lenkki, kesto 60 minuuttia
 • Päivä 5: Leppoisa lenkki, kesto 40 minuuttia
 • Päivä 6: Lepo tai kevyt lihaskuntoharjoitus
 • Päivä 7: Palauttava kevyt lenkki, kesto 30 minuuttia

Toinen vaihe matkallasi keskittyy nopeuden kehittämiseen. Nopeampi juoksu voi tuntua haastavalta, mutta olen nähnyt monien juoksijoiden saavuttavan upeita tuloksia tämän vaiheen avulla. Muistan erään juoksijan, joka haastoi itsensä vauhtikestävyysharjoituksissa ja paransi huomattavasti 5 km aikaansa.

Ensimmäisenä päivänä voit suorittaa vauhtikestävyysharjoituksen, jossa juokset 1 km kovaa ja palautat 2 minuuttia. Toista tämä sarja 4 kertaa. Seuraavana päivänä on leppoisa 40 minuutin lenkki, joka auttaa palautumaan edellisestä harjoituksesta.

Viikon kolmantena päivänä tehdään intervalliharjoitus, jossa juokset 400 metriä kovaa ja palautat 1 minuutin. Toista näitä jaksoja 8 kertaa. Intervallit auttavat sinua kehittämään nopeutta ja juoksutehokkuutta. Neljäntenä päivänä tee leppoisa pitkä lenkki, joka kestää 60 minuuttia. Nyt voit huomata, että juoksu alkaa tuntua kevyemmältä ja olet valmis haastamaan itsesi enemmän.

Viikon viidentenä päivänä suorita leppoisa 40 minuutin lenkki. Kuudentena päivänä voit pitää ansaitun lepopäivän tai tehdä kevyen lihaskuntoharjoituksen. Seitsemäntenä päivänä tee palauttava kevyt lenkki, joka kestää 30 minuuttia. Tämä auttaa sinua palautumaan ja valmistautumaan seuraavaan vaiheeseen.

Viikko 3: Juoksutekniikka ja loppukiri – Viimeistele upea suorituksesi

 • Päivä 1: Juoksudrillit, sisältäen korkeakyykkyjä, loikkia ja potkuja, 20 minuuttia
 • Päivä 2: Leppoisa lenkki, kesto 45 minuuttia
 • Päivä 3: Sprintit, juokse 60 metriä täysillä, palauta 2 minuuttia, toista 6 kertaa
 • Päivä 4: Leppoisa pitkä lenkki, kesto 60 minuuttia
 • Päivä 5: Leppoisa lenkki, kesto 40 minuuttia
 • Päivä 6: Lepo tai kevyt lihaskuntoharjoitus
 • Päivä 7: Kovahko 5 km juoksulenkki

Viimeisessä vaiheessa keskitymme juoksutekniikan hienosäätöön ja loppukirin kehittämiseen. Juoksutekniikka voi vaikuttaa suuresti juoksun suorituskykyyn ja vähentää loukkaantumisriskiä. Hyvän juoksutekniikan avulla juoksu rullaa paremmin ja siitä tulee huomattavasti tehokkaampaa. Kannattaakin siis aina keskittää huomiota myös juoksutekniikan kehittämiseen.

Ensimmäisenä päivänä voit tehdä juoksudrillejä, jotka sisältävät korkeakyykkyjä, loikkia ja potkuja. Tämä harjoitus auttaa sinua parantamaan juoksutekniikkaasi ja voimaa. Tee näitä harjoituksia noin 20 minuutin ajan. Seuraavana päivänä voit tehdä leppoisan 45 minuutin lenkin.

Viikon kolmantena päivänä suorita sprinttejä. Juokse 60 metriä täysillä ja palauta 2 minuuttia. Toista nämä sprintit 6 kertaa. Tämä harjoitus auttaa sinua kehittämään räjähtävää voimaa ja parantamaan loppukirin tehokkuutta. Neljäntenä päivänä tee leppoisa pitkä lenkki, joka kestää 60 minuuttia.

Viikon viidentenä päivänä suorita leppoisa 40 minuutin lenkki. Kuudentena päivänä voit pitää ansaitun lepopäivän tai tehdä kevyen lihaskuntoharjoituksen. Seitsemäntenä päivänä tee kovahko 5 km pitkä juoksulenkki, jonka tavoitteena on testata edistymisesi tämän 3 viikon harjoittelun osalta! Pystyt nyt hyvin katsomaan kuinka hyvin tämä 5 km juoksuohjelma kehitti sinua.

Haluatko lisätehoa treeniin ja tuloksiin?

Lisätehoa 5 km juoksuohjelmaan

Proteiinijauheen käyttö juoksusuorituksen jälkeen voi auttaa nopeuttamaan lihasten palautumista, vähentämään lihasvauriota ja edistämään lihasvoiman sekä kestävyyden kehittymistä. Proteiinijauhe tarjoaa keholle nopeasti sulavia aminohappoja, jotka ovat välttämättömiä lihasten korjaamisessa ja uudelleenrakentamisessa. Valitse korkealaatuinen proteiinijauhe, kuten hera- tai kasviproteiini, joka sisältää riittävästi proteiinia ja sopii omiin tavoitteisiin ja ruokavalioon. Juoksijan kannattaa myös valita proteiinijauhe, jossa on runsaasti hiilihydraatteja. Hiilihydraattien riittävä saanti ennen, aikana ja jälkeen juoksun voi auttaa ylläpitämään energiaa ja palautumaan nopeammin. Näin tuloksesi kehittyvät nopeammin ja keho pystyy palautumaan nopeammin seuraavaan treeniin.

Paras Proteiinijauhe juoksijalle: Whey-100

Whey-100-proteiinijauhe

Whey-100 on heraproteiini-isolaatti, joka tarkoittaa sitä, että tuotetta on suodatettu valmistusprosessin aikana niin, jotta laktoosi saadaan poistettua. Whey-100 sisältää kaikki tarpeelliset aminohapot ja siinä on minimoitu laktoosi- sekä rasvapitoisuus. Kun haluat treenistäsi kaiken tehon irti, niin tämä proteiinijauhe on ehdoton valinta. Sen avulla lihaksisto saa kaiken tarpeellisen rakennusaineen kehittyäkseen.

Yhteenveto: Nauti matkasta ja saavuta tavoitteesi

Tässä artikkelissa olemme tutustuneet 5 km juoksuohjelmaan ja tarjonneet kattavan oppaan, joka auttaa sinua kehittymään ja saavuttamaan parhaan mahdollisen suorituksen kyseisellä matkalla. Olemme kattaneet eri harjoitusalueet, kuten kestävyysharjoittelun, nopeusharjoittelun ja voimaharjoittelun, sekä tarjonneet viikoittaisen juoksuohjelman, joka sisältää erilaisia harjoituksia ja lepopäiviä.

Lisäksi olemme käsitelleet juoksutekniikkaa, ravitsemusta, palautumista ja motivointia, sillä nämä ovat tärkeitä osatekijöitä juoksusuorituksen parantamisessa ja yleisessä hyvinvoinnissa. Olemme korostaneet proteiinijauheen käytön hyötyjä juoksusuorituksen jälkeen ja tarjonneet vinkkejä siitä, millainen proteiinijauhe kannattaa valita.

Muista pitää hauskaa juostessasi ja asettaa realistisia tavoitteita. Juoksu on matka, joka tarjoaa mahdollisuuden kehittyä, haastaa itseään ja nauttia terveellisestä elämäntavasta. Toivomme, että tämä artikkeli on innoittanut sinua ja antanut sinulle tarvittavan tiedon ja työkalut matkallasi kohti parempaa 5 km juoksusuoritusta. Astu ulos mukavuusalueeltasi, ota haaste vastaan ja nauti jokaisesta juoksuaskeleestasi!

UKK - Usein kysytyt kysymykset 5 km juoksuohjelmasta

Tulosten näkeminen riippuu useista tekijöistä, kuten lähtötasostasi, harjoittelutaustastasi ja sitoutumisestasi ohjelmaan. Yleensä voit odottaa näkeväsi joitakin positiivisia muutoksia, kuten lisääntynyttä kestävyyttä ja nopeutta, muutaman viikon tai kuukauden sisällä säännöllisen harjoittelun aloittamisesta.

Kyllä, voit käyttää 5 km juoksuohjelmaa aloittelijana. Suosittelemme kuitenkin ottamaan huomioon oman fyysisen kunnon ja terveyden. Jos et ole tottunut juoksemaan tai sinulla on terveysongelmia, on tärkeää aloittaa maltillisesti ja kuunnella kehoasi. Ohjelman pitäisi olla sopiva sinulle, kun se sisältää progressiivista kuormitusta ja riittävästi lepopäiviä.

Ei välttämättä. Useimmat 5 km juoksuohjelmat sisältävät sekä juoksu- että lepopäiviä. Lepopäivät ovat tärkeitä kehon palautumiselle ja välttämättömiä loukkaantumisriskin minimoimiseksi. Suosittelemme noudattamaan ohjelman mukaista aikataulua ja antamaan kehollesi tarpeeksi lepoaikaa. Tämä auttaa kehittämään kestävyyttä ja voimaa välttäen liiallisen rasituksen aiheuttamat vammat.

Hyvä aika 5 km juoksussa vaihtelee yksilöllisesti ja riippuu monista tekijöistä, kuten juoksijan tasosta, harjoittelutaustasta ja tavoitteista. Kilpailutasolla kilpailijat voivat juosta 5 km alle 15 minuutissa, kun taas aloittelevat juoksijat voivat saavuttaa hyvän tuloksen vaikkapa alle 30 minuutissa. Erinomaisena aikana voidaan pitää sitä, jos pystyt juoksemaan 5 km alle 25 minuuttiin.

Kuitenkin on tärkeää huomata, että 5 km juoksussa tärkeintä on ylittää oma ennätys ja parantaa omaa suoritustaan. Sen sijaan, että vertailisit itseäsi muihin juoksijoihin, keskity omiin tavoitteisiisi ja edistymiseesi. Jokaisella juoksijalla on oma ainutlaatuinen matkansa, ja jokainen edistysaskel on merkityksellinen.