Rannetuet

Valitse oikein – rannetuki salille ja muihin tarpeisiin

Rannetuelle on tarve monella – joku kuntoutuu loukkaantumisesta, joku taas haluaa antaa ranteelle tukea urheilusuorituksessa, yleisimmin salilla. Rannetukia on sen myötä kehitelty erilaisia vaihteleviin tarpeisiin. Rannetuet suojaamisen lisäksi tukevat rannetta ja voivat ennaltaehkäistä pahempien vaivojen syntymistä. Rannetuet ovat etenkin yksi kuntosalilla kävijän perusvarusteita. Tämä artikkeli kertoo, mikä on paras rannetuki salille, pallopeleihin tai kuntoutumiseen. Tavoitteena on, että tekstin luettuasi osaat valita omaan tarpeeseesi sopivat rannetuet.

Paras rannetuki salille

Kokemuksien pohjalta uskallamme sanoa, että rannetuen mallilla ja ominaisuuksilla on kuntosalilla todellakin väliä. Liian hento rannetuki saattaa todellisuudessa olla lähinnä hikinauha, jonka ainoa anti on mahdollisesti lämmittää ranteen aluetta. Rannetuki salille on yleensä enemmänkin ranneside, sillä oikeasti tukevat rannetuet kierrätetään keskimäärin kaksi kertaa ranteen ympäri. Rannetuet ovat erityisen hyödylliset punnerrusliikkeissä kuten penkkipunnerruksessa, sillä näissä liikkeissä ranteelle kohdistuu suuri paine. Myös takakyykyssä moni käyttää rannetukea, koska ranne vääntyy helposti hieman epämiellyttävään asentoon etenkin tangon liikkuessa niskassa.

Paras rannetuki salille: GASP Branch 18″ wrist wraps

Gasp-Branch-18-rannetuet

Miksi juuri tämä rannetuki salille?

  • Tarpeeksi pitkät (45cm) antamaan todellisen tuen ranteille.
  • Paikka peukalolle helpottaa kiristämistä ja parantaa istuvuutta.
  • Materiaali tehty elastiseksi puuvillaa ja kumia yhdistämällä.
  • Tukea myös oikeasti koviin ja raskaisiin nostoihin.

Paras rannetuki pallopeleihin

Pallopeleihin kuten golfiin, sulkapalloon tai tennikseen saattaa olla myös hyödyllistä tai jopa tarpeen käyttää rannetukea. Kuitenkin esimerkiksi salille tarkoitetut rannetuet tai -siteet eivät ole hyvä valinta pallopeleihin, sillä ranteella on oltava enemmän tilaa liikkua pallopeleissä toisin kuin salilla raskaissa nostoissa, joissa vaaditaan jämäkkyyttä. Etenkin tenniksessä rannetuet ovat suhteellisen yleinen näky, sillä ottelut ovat pitkiä ja yhden ottelun aikana lyöntejä tulee useita tuhansia. Jokaisessa lyönnissä ranteelle kohdistuu painetta, sillä tennismaila ja pallo eivät ole aivan yhtä kevyitä kuin vaikkapa sulkapallossa maila ja sulka.

Paras rannetuki pallopeleihin (golfiin, sulkapalloon ja tennikseen): Gymstick Wrist Support 2.0

Gymstick-wrist-support-2.0

Miksi juuri tämä rannetuki pallopeleihin?

  • Todella edullinen ja vähän tilaa vievä lisävaruste pelikassiin.
  • Istuu ranteeseen kuin ranteeseen joustavasti.
  • Ennaltaehkäisee suurempia vaivoja tukemalla ja lämmittämällä.
  • Käytännöllinen myös rasittunutta hiirikättä tukemaan.

Milloin rannetukea tarvitsee?

Rannetuki on hyödyllinen ennaltaehkäisemisen sekä kuntouttamisen vaiheissa. Tämä kirjoitus keskittyy erityisesti ennaltaehkäisemiseen, sillä jos siinä onnistuu, niin vammoja eli kuntouttamista ei pitäisi eteen tulla niin herkästi. Jos ranne on todella kipeä ja epäilet esimerkiksi murtumaa, on aina syytä suunnata lääkäriin, jotta tilanne voidaan tutkia ammattilaisen avulla tarkemmin.

Yllä listasimme mielestämme parhaan rannetuen kuntosalille sekä palloilulajeihin. Salilla nostetaan raskaita kuormia, minkä vuoksi esimerkiksi punnerrusliikkeissä ranteelle on hyvä saada tukea, jotta se pysyisi suorassa turhan taipumisen sijaan. Rannetuet ovat myös painonnostossa hyödylliset, sillä siinä lajissa rannekannatusta tulee nopeiden suunnanmuutosten myötä helposti. Ylempänä suosittelemamme GASP:n ranneside on aivan pätevä rannetuki painonnostoon. Ylipäätään urheiluun sunnitellut rannetuet ovat ergonomisesti muotoiltu vain ranteen alueelle ja yleensä niiden tiukkuutta voi säädellä tuen tarpeen mukaisesti.

Periaatteessa myös palloilulajeihin suosittelemamme Babolatin rannetuki sopii salille, mikäli ei tarvitse jämäkkää tukea ranteille. Tällaisessa tapauksessa pelkästään rannetuen käyttämisen ilosta sitä ei tarvitse tehdä, vaan ainoastaan sellaisessa tilanteessa, jossa kevyt lämmittävä vaikutus pitää esimerkiksi rannesäryn loitolla. On myös hyvä muistaa, että lepo on oleellinen osa kiputilojen hoitamista.

Rannetukea käytetään erityisesti kipu- ja rasitustilojen hoitamiseen, mutta niitä olisi monessa tilanteessa syytä käyttää myös ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa kuntosalilla, pallopeleissä tai jopa töissä; rannetuki keventää ranteen kuormaa, suojaa ja tukee rannetta sekä edistää toimintakykyä.

(Rannetuen hyödyt tiivistettynä)

Vinkkejä rannetuen käyttöön ja hankintaan

Rannetuet ovat lopulta varsin halpoja investointeja, etenkin kun kyseessä on terveys; edullisimmat urheiluun tarkoitetut rannetuet ovat alle 10€, hyvän rannetuen salille saa 15-30€ hintaan ja kuntouttamiseen tarkoitetut rannetuetkin pysyvät yleensä maltillisissa hinnoissa. Rannetukeakaan ei ole pakko käyttää aina, vaan omien tuntemusten mukaisesti, joten kyseessä on ehdottomasti suositeltava hankinta jokaiselle salilla kävijälle tai rannetta rasittavien palloilulajien harrastajalle.

Rannetukien valmistusmateriaalit on mietitty niin, että niiden muotoilu, tuki ja käyttömukavuus olisivat mahdollisimman hyvät. Kevyissä rannetuissa materiaali on vielä enemmän elastista, hengittävää ja lämmittävää, kun taas tukevimmissa malleissa materiaalit ovat tietysti joustamattomampia. Parhaissa rannetuissa on yleensä käytetty vähintään kahta eri materiaalia eri ominaisuuksien yhdistämiseksi.

Rannetuki ei yleensä kerää juurikaan hajua tai likaa, mutta jos näin kuitenkin käy, niin yleisesti kankaiset rannetuet on mahdollista pestä käsin. Tällöin kannattaa käyttää haaleaa tai jopa viileää vettä ja mietoa pesuainetta. Pesuohjeet kannattaa kuitenkin tarkistaa aina tuotekohtaisesti.

Julkaisu sisältää tuotesuosituksia Fitnesstukun ja Training365 mainoslinkkien kautta.